ΥΓΕΙΑ

Στηθάγχη: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο, τι πρέπει να κάνετε

Η στηθάγχη είναι πόνος στο στήθος και προκαλείται από την ανεπαρκή ροή αίματος στον καρδιακό μυ.

Προκαλείται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο, δηλαδή την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά λόγω της ανάπτυξης αθηρωματικών πλακών.

Άλλες καταστάσεις που επιδεινώνουν τον πόνο της στηθάγχης είναι όσες απαιτούν αύξηση της ροής του αίματος στην καρδιά, δηλαδή η άσκηση, τα μεγάλα γεύματα και το άγχος.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο έχουν οι άνδρες, όσοι έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί οι παχύσαρκοι και οι καπνιστές.

Αντιμετώπιση
Αν νιώσετε σφίξιμο ή πίεση στο στήθος, που μπορεί να αντανακλά στην κάτω γνάθο, τον ώμο ή κάποια άλλη περιοχή, είναι πιθανό να έχετε στηθάγχη. Συνήθως επιδεινώνεται μετά από άσκηση, βαριά γεύματα ή αγχώδεις καταστάσεις και ανακουφίζεται έπειτα από ξεκούραση.

Κάθε πόνος στο στήθος πρέπει να αξιολογείται από ειδικό καρδιολόγο, αφού απαιτεί γρήγορη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ο καρδιολόγος μπορεί να κάνει τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου βασισμένος στον τρόπο που περιγραφής του πόνου, καθώς και σε εξετάσεις, όπως το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το τεστ κόπωσης. Σε αυτές αξιολογούνται η λειτουργία της καρδιάς και η ικανότητά της να αντεπεξέρχεται στην κούραση.

Η στηθάγχη αντιμετωπίζεται κατ' αρχάς με αλλαγές του τρόπου ζωής. Η απώλεια βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η αντιμετώπιση άλλων νοσημάτων που επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Επιπλέον, χορηγούνται φάρμακα που βασίζονται στη νιτρογλυκερίνη, προκαλούν διαστολή των στεφανιαίων αρτηριών, ενώ ανακουφίζουν και από τον πόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις διενεργείται επέμβαση για την αντικατάσταση των στενωμένων στεφανιαίων αρτηριών, το γνωστό by pass.

Διαβάστε επίσης:
Η απλή εξέταση που προβλέπει τον θάνατο εντός 15ετίας
Τεστ κόπωσης: Πόσο αξιόπιστο είναι για τη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved