Σκλήρυνση κατά πλάκας: Παράγοντας κινδύνου η γενετική προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D
Τα άτομα που είναι γενετικά προδιατεθειμένα να εκδηλώσουν έλλειψη βιταμίνης D αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για σκλήρυνση κατά πλάκας, υποδεικνύει μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS Medicine.
Η μελέτη βασίστηκε στο γονιδιακό προφίλ χιλιάδων ανθρώπων ευρωπαϊκής καταγωγής και φαίνεται να παρέχει νέα τεκμήρια υπέρ της θεωρίας ότι η «βιταμίνη του ήλιου» παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση του αυτοάνοσου νοσήματος.
Οι ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει κλινικές δοκιμές προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η λήψη επιπλέον ποσότητας βιταμίνης D μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μέσο πρόληψης ή αντιμετώπισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και ο οργανισμός μας την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Βιταμίνη D μπορούμε επίσης να πάρουμε από τη διατροφή μας, από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα ενισχυμένα δημητριακά. Οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, είναι οι υποομάδες του πληθυσμού που εκτίθενται λιγότερο στο φως του ήλιου και πιθανώς χρειάζεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, χώρες όπου η ηλιοφάνεια είναι πιο περιορισμένη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές κατά πόσο η σχέση σκλήρυνσης και ηλιοφάνειας χαρακτηρίζεται από κάποιου είδους νομοτέλεια, καθώς άλλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιθανώς επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Προκειμένου να κατανοήσουν βαθύτερα την παραπάνω συσχέτιση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά συνέκριναν τον επιπολασμό της σκλήρυνσης σε μια μεγάλη ομάδα Ευρωπαίων με ή χωρίς διαπιστωμένη γενετική προδιάθεση για έλλειψη βιταμίνης D. Αυτό το είδος γενετικής παραλλαγής φαίνεται να εκδηλώνεται τυχαία, οπότε οποιαδήποτε σχέση προέκυπτε μεταξύ των δύο παραγόντων θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη.
Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι τα άτομα που λόγω γενετικής προδιάθεσης διαθέτουν στο αίμα τους χαμηλότερα επίπεδα ενός δείκτη για τη βιταμίνη D έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν σκλήρυνση κατά πλάκας σε σύγκριση με τα άτομα που δεν διαθέτουν στον γενετικό τους κώδικα τα υπεύθυνα γονίδια.
Πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα που παραμένουν όσον αφορά τα αίτια της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ωστόσο οι επιστήμονες δεν σταματούν να αναζητούν λύσεις και απαντήσεις και η νέα μελέτη φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η υπερφόρτιση του οργανισμού με βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες, οπότε απαιτείται η συμβουλή γιατρού πριν οποιοσδήποτε αποφασίσει να λάβει συμπλήρωμα.