ΥΓΕΙΑ

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Δείτε τι μπορεί να κρύβει

Ο οργανισμός καταπονείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που εκδηλώνουν αρκετές μέλλουσες μητέρες.

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology, οι εγκυμονούσες δεν πρέπει να αγνοούν τον πονοκέφαλο και πρέπει να ζητούν τη συμβουλή του γιατρού τους, καθώς μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρού προβλήματος.

«Ο πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη είναι σύνηθες φαινόμενο, δεν είναι όμως πάντοτε εύκολο να ξεχωρίσουμε τις προϋπάρχουσες, επαναλαμβανόμενες ημικρανίες από τον πονοκέφαλο που οφείλεται σε επιπλοκή της εγκυμοσύνης», δηλώνει ο Δρ Μάθιου Ρόμπινς, ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης.

Ο Ρόμπινς και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τον ιατρικό φάκελο 140 γυναικών με μέση ηλικία τα 29 έτη. Οι γυναίκες είχαν απευθυνθεί σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης για νευρολογική αξιολόγηση. Από τις 140 γυναίκες, οι 91 εκδήλωναν πρωτοπαθή πονοκέφαλο και οι 49 δευτεροπαθή πονοκέφαλο. Πρωτοπαθής πονοκέφαλος θεωρείται η ημικρανία, η κεφαλαλγία τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία, ενώ ο δευτεροπαθής πονοκέφαλος είναι συνήθως αποτέλεσμα υποκείμενης διαταραχής.

Σε ποσοστό 90% των περιστατικών, ο πρωτοπαθής πονοκέφαλος αποδείχθηκε πως ήταν ημικρανία. Ωστόσο, το 51% των γυναικών που εκδήλωναν δευτεροπαθή πονοκέφαλο αποδείχθηκε πως είχαν υπέρταση, ενώ το 28% των γυναικών είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία, μια σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης.

Πώς θα καταλάβει η μέλλουσα μητέρα ότι ο πονοκέφαλος είναι σοβαρός

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που εκδήλωναν δευτεροπαθή πονοκέφαλο σε συνδυασμό με υπέρταση είχαν κατά 17 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κάποια υποκείμενη διαταραχή, κυρίως προεκλαμψία.

Παράλληλα, οι γυναίκες που δεν είχαν πονοκεφάλους πριν την εγκυμοσύνη φάνηκε να έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από κάποια υποκείμενη διαταραχή.

Διαβάστε επίσης:

Πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά ηλικία (πίνακας)
Ποια ώρα της ημέρας είναι πιο πιθανό να μείνετε έγκυος
Εγκυμοσύνη και διακοπές: Τι πρέπει να προσέξετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved