ΥΓΕΙΑ

Ποιος είναι ο πιο «ύπουλος» γυναικολογικός καρκίνος

Όλες οι γυναίκες γνωρίζουν –ή θα έπρεπε να γνωρίζουν– πώς να κάνουν αυτοεξέταση για καρκίνο του μαστού ή καρκίνο του δέρματος. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να ψηλαφίζουν τακτικά το μαστό και να εξετάζουν το δέρμα για πιθανές αλλοιώσεις και στη δεύτερη πρέπει να παρακολουθούν εάν εμφανιστεί στο σώμα τους κάποιο καινούργιο σημάδι ή αν αλλάξει όψη μια παλιά ελιά.

Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά όσον αφορά μια άλλη μορφή καρκίνου που πλήττει συχνά τις γυναίκες, καθώς πολλές φορές δεν εκδηλώνονται συμπτώματα έως ότου είναι ήδη αρκετά αργά. Αυτό σημαίνει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι το ισχυρότερο «όπλο» που διαθέτει η γυναίκα για να προστατεύσει την υγεία της.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Κάθε χρόνο καταγράφονται σχεδόν 13.000 καινούργιες διαγνώσεις για καρκίνο του τραχήλου στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον David Cohn, καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας και διευθυντή του Τμήματος Ερευνών για τους Γυναικολογικούς Καρκίνους στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, οι περισσότερες γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του τραχήλου δεν εκδηλώνουν ενδείξεις ή συμπτώματα της νόσου.

Ο καρκίνος του τραχήλου είναι πολύ «ύπουλος», καθώς τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή μέχρι η νόσος να προχωρήσει.

Συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου είναι τα πολύ αραιά κολπικά υγρά ή τα κολπικά υγρά με ίχνη αίματος, οι κηλίδες αίματος μετά το σεξ ή μετά τη γυμναστική και η περίοδος με εκτενή αιμορραγία ή που διαρκεί περισσότερες ημέρες απ' ό,τι συνήθως.

Βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν όλες οι γυναίκες ενάντια στον καρκίνο του τραχήλου είναι ο τακτικός προληπτικός έλεγχος (τεστ Παπ) για έγκαιρη διάγνωση, ο εμβολιασμός ενάντια στον ιό HPV, το ασφαλές σεξ (για προστασία από τον ιό HPV) και η γνώση του οικογενειακού ιστορικού (όσον αφορά περιστατικά καρκίνου του τραχήλου σε γυναίκες συγγενείς πρώτου βαθμού).

Διαβάστε επίσης:

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση μαστού (βίντεο)
Καρκίνος του δέρματος: Πώς θα κάνετε αυτοεξέταση
Τα 8 συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved