ΥΓΕΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη

Εάν αισθάνεστε τσούξιμο ή έντονο πόνο κατά την ούρηση, είναι πιθανό να έχετε πάθει ουρολοίμωξη. Η ουρολοίμωξη είναι μια συχνή βακτηριακή λοίμωξη που πλήττει συχνότερα τις γυναίκες απ' ό,τι τους άνδρες.

Η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την ουρολοίμωξη περιλαμβάνει τόσο φάρμακα όσο και αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες.

1. Περισσότερο νερό

Τα υγρά που καταναλώνουμε –κυρίως το νερό αλλά και τα υγρά που παίρνουμε από τα ποτά/ροφήματα χωρίς ζάχαρη, τα φρούτα και τα λαχανικά– απομακρύνουν τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη και παράλληλα αραιώνουν τη σύσταση των ούρων. Όταν τα ούρα είναι πιο αραιά, άρα και πιο ανοιχτόχρωμα, είναι λιγότερο όξινα κι έτσι ο πόνος είναι πιο ήπιος κατά την επίσκεψη στην τουαλέτα. Αποφύγετε καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα, καθώς η καφεΐνη ερεθίζει την ουροδόχο κύστη.

2. Αντιβίωση

Εάν η ουρολοίμωξη είναι ήπια, είναι πιθανό να υποχωρήσει από μόνη της μετά από 1-2 ημέρες. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, ο γιατρός θα χορηγήσει αντιβίωση. Η διάρκεια της αγωγής θα εξαρτηθεί από το συγκεκριμένο φάρμακο που θα συστήσει ο γιατρός. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει πάντα να ολοκληρώνετε τον «κύκλο» της αντιβίωσης και να μη διακόπτετε τη λήψη της όταν αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα.

3. Παυσίπονα

Η σοβαρή ουρολοίμωξη συνοδεύεται συνήθως από ισχυρό πόνο στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης. Θα χρειαστούν 1-2 ημέρες για να αρχίσει να δρα η αντιβίωση, οπότε μέχρι τότε καλό θα είναι να καταφύγετε σε ένα παυσίπονο.

4. Εφαρμογή θερμότητας

Χρησιμοποιήστε θερμοφόρα ή ζεστές κομπρέσες για να ανακουφίσετε τον επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

5. Άνετα ρούχα

Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα και τα εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, διευκολύνοντας την επιβίωση και την ανάπτυξη των βακτηρίων. Προτιμήστε κάτι άνετο από βαμβακερό ύφασμα που «αναπνέει» περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Ουρολοίμωξη: 4 tips για να την αποφύγετε
Συχνά επεισόδια κυστίτιδας; Δείτε πού οφείλονται
Αίμα στα ούρα: Πού μπορεί να οφείλεται

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved