Όταν το τσίμπημα της σφήκας οδηγεί σε… έμφραγμα
Όλοι φοβόμαστε το τσίμπημα της σφήκας και φυσικά κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αποφύγουμε. Οι συνέπειες ενός τέτοιου τσιμπήματος δεν περιορίζονται πάντα στον ισχυρότατο πόνο και το έντονο κοκκίνισμα, καθώς για κάποιους μπορεί να αποδειχθούν αφορμή για επίσκεψη στα Επείγοντα.
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το τσίμπημα της σφήκας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και στο έμφραγμα.
Περίπου το 3% του ενήλικου πληθυσμού έχει διαπιστωμένη αλλεργία στα τσιμπήματα των εντόμων. Εάν δεν παρασχεθεί άμεσα βοήθεια στα άτομα αυτά μετά το τσίμπημα, το ανοσοποιητικό τους σύστημα υπερδιεγείρεται, με αποτέλεσμα να επιτίθεται στο ίδιο το σώμα και να εκδηλώνεται οίδημα στους αεραγωγούς του σώματος. Η αντίδραση αυτή, γνωστή ως αναφυλαξία, μπορεί να στερήσει από τον εγκέφαλο πολύτιμο οξυγόνο μέσα σε λίγα μόλις λεπτά. Η αναφυλαξία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.
Ωστόσο, μια λιγότερο γνωστή αντίδραση, το λεγόμενο Σύνδρομο Kounis, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν διαπιστωμένη αλλεργία στα έντομα.
Μετά από ένα τσίμπημα, ο οργανισμός μας κανονικά απελευθερώνει ισταμίνη, μια χημική ουσία που εξουδετερώνει τις τοξίνες. Όταν εκδηλώνεται το Σύνδρομο Kounis, παράγονται υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ισταμίνης. Δεν επηρεάζονται οι αεραγωγοί του σώματος, αλλά χαλαρώνουν και στη συνέχεια συστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν ακόμη και έντονοι σπασμοί των αιμοφόρων αγγείων.
Σε νεαρά, υγιή άτομα, η αντίδραση αυτή σπανίως γίνεται αισθητή και δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Όμως σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που στα τοιχώματα των αρτηριών τους έχουν συσσωρευτεί πλάκες λιπαρών ουσιών, οι σπασμοί μπορεί να οδηγήσουν σε ρήξη αυτών των πλακών, με αποτέλεσμα οι λιπαρές ουσίες να απελευθερωθούν στην αρτηρία. Μπορεί έτσι να προκληθεί θρόμβωση, απόφραξη της αρτηρίας ή και έμφραγμα.
Επειδή το δηλητήριο της σφήκας είναι αρκετά ισχυρό, θεωρείται πιο επικίνδυνο και είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσει το Σύνδρομο Kounis.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη αλλεργική αντίδραση, το Σύνδρομο Kounis εκδηλώνεται σε διάστημα αρκετών ημερών –έως και δύο εβδομάδων συγκεκριμένα– καθώς οι πλάκες στις αρτηρίες δεν αποκόπτονται πάντα αμέσως μετά το τσίμπημα. Οι ασθενείς πολλές φορές δεν συνδέουν το επακόλουθο έμφραγμα με το τσίμπημα, καθώς τα δύο συμβάντα μπορεί να απέχουν χρονικά αρκετές ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Τσίμπημα από έντομο: Τα 10 σημάδια που επιβάλλουν την επίσκεψη στα Επείγοντα
Τσίμπημα από σφήκα: Δύο απλοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε
Δείτε τι συμβαίνει όταν σας τσιμπά ένα κουνούπι (Video)