ΥΓΕΙΑ

Καλοκαίρι και φακοί επαφής: Τι πρέπει να προσέχετε

Αν επιμένετε να φοράτε τους φακούς επαφής το καλοκαίρι και μάλιστα κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη θάλασσα, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το νερό της θάλασσας γενικά δεν περιέχει σημαντικό αριθμό μικροβιακών σωματιδίων και δεν φέρει κίνδυνο για μολύνσεις των φακών (ή γενικότερα των ματιών), εκτός κι αν κολυμπάει κανείς σε παραλία η οποία έχει χαρακτηρισθεί ακατάλληλη για κολύμβηση.

-Παρόλο που η χρήση των φακών στη θάλασσα είναι ασφαλής αν είστε προσεκτικοί, υπάρχει πιθανότητα να χαθεί ο φακός αν ανοίξετε τα μάτια την ώρα που βρίσκεστε κάτω από το νερό.

Αν μάλιστα έχετε υψηλούς βαθμούς μυωπίας ή υπερμετρωπίας και δεν έχετε μαζί τα γυαλιά σας, αυτό θα δυσκολέψει την παραμονή σας στην παραλία.

-Μην βγάλετε τους φακούς επαφής αμέσως μετά την έξοδό σας από το νερό. Περιμένετε πρώτα να περάσουν τουλάχιστον 10-15 λεπτά για να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ φακών και δακρύων. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί το θαλασσινό νερό περιέχει περισσότερο αλάτι απ' ό,τι η επιφάνεια των δακρύων, με συνέπεια να αφυδατώνονται οι φακοί επαφής και να είναι περισσότερο κολλημένοι στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Αν λοιπόν επιχειρήσετε να τους βγάλετε αμέσως, μπορεί να προκληθεί κάποιο επιθηλιακό έλλειμμα στον κερατοειδή, δηλαδή μία «γρατζουνιά».

-Τέλος φοράτε πάντα τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, που απορροφούν πλήρως την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και αποτελούν απαραίτητο όπλο προστασίας για τα μάτια τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών.

Διαβάστε επίσης:
Τι μπορεί να πάθετε από την κακή χρήση των φακών επαφής
Φακοί επαφής: Τα είδη τους και ποιο είναι το κατάλληλο για σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved