ΥΓΕΙΑ

Πρώτες βοήθειες: Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από αιμορραγία

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν συμβεί κάποιο ατύχημα και δεν υπάρχει κάποιος τριγύρω να σας βοηθήσει.

Οι μικροτραυματισμοί με μαχαίρι και τα κοψίματα με βαριά εργαλεία κατά τη διάρκεια επισκευών στο σπίτι είναι αρκετά συχνό φαινόμενο και η επακόλουθη αιμορραγία σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη. Ανάλογα πάντα με το σημείο και την έκταση του τραύματος, η αιμορραγία μπορεί να είναι σοβαρή, οπότε πρέπει να δράσετε άμεσα για να αποφύγετε τη μεγάλη απώλεια αίματος και την απώλεια των αισθήσεων.

Ένα σοβαρό τραύμα μπορεί να στερήσει από το σώμα ζωτικές ποσότητες αίματος σε λίγα μόλις λεπτά.

Δείτε κι αυτό:
Δείτε πώς θα σώσετε τον εαυτό σας από έμφραγμα!

Δείτε τι πρέπει να κάνετε εάν σας συμβεί κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κάποιος συγγενής ή φίλος τριγύρω να σας παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

- Καλέστε ασθενοφόρο.

- Πάρτε ένα παυσίπονο. Είναι καλύτερο να το μασήσετε ώστε να έχει πιο άμεση επίδραση. Προσοχή! Δεν πρέπει να πάρετε ασπιρίνη, καθώς επιβραδύνει το ρυθμό πήξης του αίματος. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ώστε να σας συμβουλεύσει ποιο παυσίπονο είναι κατάλληλο για εσάς σε περίπτωση που προκύψει στο μέλλον ατύχημα με επακόλουθη αιμορραγία.

- Τυλίξτε σφιχτά την πληγή με μια καθαρή πετσέτα ή ένα καθαρό πανί.

- Πιέζετε συνεχώς την πληγή και –εάν είναι δυνατό– ανυψώστε το τραυματισμένο μέλος τουλάχιστον στο ύψος του θώρακα ώστε να περιοριστεί η ροή αίματος στην πάσχουσα περιοχή. Για παράδειγμα, εάν έχετε τραυματιστεί στο πόδι, ξαπλώστε και σηκώστε το ψηλά. Με τον τρόπο αυτό, φτάνει λιγότερο αίμα στην πληγή, οπότε περιορίζεται σημαντικά η αιμορραγία.

- Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε αιμοστατική ταινία. Μπορεί να προκύψουν επιπλοκές εάν η ταινία δεν εφαρμοστεί σωστά.

- Εάν έχει εισχωρήσει στην πληγή ξένο σώμα, μην το αφαιρέσετε. Το ξένο σώμα λειτουργεί πιθανώς ως «τάπα», οπότε αν απομακρυνθεί η αιμορραγία μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Επίσης, το ξένο σώμα πρέπει να αφαιρείται σε αποστειρωμένο περιβάλλον για να αποφευχθεί η περαιτέρω μόλυνση, οπότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να μεταφερθείτε στα Επείγοντα.

- Σε περίπτωση που προκύψει ακρωτηριασμός δακτύλου λόγω του ατυχήματος, διατηρήστε –όσο γίνεται– την ψυχραιμία σας ώστε να εξασφαλίσετε μεγαλύτερες πιθανότητες επανασύνδεσης και επαναφοράς της λειτουργίας του άκρου. Ξεπλύνετε το αποκομμένο τμήμα με λίγο νερό και τυλίξτε το χαλαρά σε λίγο χαρτί υγείας ή χαρτί κουζίνας. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το σε ένα σακουλάκι με τριμμένο πάγο για να το πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό, θα καθυστερήσετε τη νέκρωση τον ιστών. Το αποκομμένο τμήμα δεν πρέπει να έρθει σε άμεση επαφή με τον πάγο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος βλάβης στο δέρμα και τα κύτταρα.

Διαβάστε επίσης:

Πνιγμός από φαγητό – Πρώτες βοήθειες (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)
Πνιγμός από φαγητό – Πρώτες βοήθειες σε βρέφη (βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους)
Τσίμπημα εντόμου και πρώτες βοήθειες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved