«Τρύπα» στα μαλλιά: Μήπως σας λείπει σίδηρος;
Παρατηρήσατε μία τρύπα χωρίς τρίχες στο κεφάλι σας και σας έχει πιάσει πανικός ότι θα χάσετε όλα τα μαλλιά σας.
Είναι πολύ πιθανό να έχετε προσβληθεί από τριχοφάγο ή γυροειδή αλωπεκία, όπως είναι η επιστημονική ονομασία της αυτοάνοσης δερματοπάθειας που πυροδοτείται από το στρες.
Στον τριχοφάγο, ο οργανισμός επιτίθεται κατά του... εαυτού του και καταστρέφει τις τρίχες, καθώς δεν τις αναγνωρίζει και τις θεωρεί ξένο σώμα.
Εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά, κυρίως σε νεαρή ηλικία, αλλά μπορεί και αργότερα και επηρεάζεται από ψυχολογικούς παράγοντες. Οι τρύπες που δεν έχουν τρίχες εμφανίζονται σε περιόδους έντονου στρες, ψυχολογικής πίεσης ή σοκ (π.χ. ένας θάνατος, μια σοβαρή ασθένεια στην οικογένεια ή ένας χωρισμός).
Μπορεί όμως να σχετίζεται και με ενδοκρινολογικές παθήσεις, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς κ.α.
Για την αξιολόγηση του προβλήματος πρέπει να κάνετε γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και μια πυκνομέτρηση, εξέταση η οποία καταμετρά τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η θεραπεία καθώς και η αποτελεσματικότητά της εξαρτάται από την έκταση και τη σοβαρότητα της ασθένειας κάθε φορά.
Στις περισσότερες περιπτώσεις , οι εστίες αποκτούν ξανά τρίχες, επειδή ο θύλακος της τρίχας υπάρχει και έτσι η τρίχα μπορεί να ξαναβγεί.
Γι' αυτό, ακόμα και χωρίς φαρμακευτική αγωγή, είναι πιθανό το πρόβλημα να υποχωρήσει από μόνο του και να ξαναφυτρώσουν τρίχες μετά από ένα διάστημα κάποιων μηνών.
Με την κατάλληλη αγωγή όμως, οι τρίχες έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξαναφυτρώσουν και η ασθένεια να ελεγχθεί, ώστε να μην επεκταθούν ή αυξηθούν οι εστίες.
Κατάλληλη διατροφή
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση των μαλλιών.
Καταναλώνετε συχνά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, που είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών.
Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Θα τη βρείτε επίσης στο συκώτι, τα αυγά και το βούτυρο.
Επειδή η έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε τριχόπτωσημ, καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα κόκκινου κρέατος (κυρίως μοσχαριού), συκωτιού και θαλασσινών, που θα τροφοδοτήσουν τον οργανισμό σας με σίδηρο, αλλά και με ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Οι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα εσπεριδοειδή.
Σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της τριχόπτωσης παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας.
Για να δυναμώσετε τα μαλλιά σας και να μειώσετε τις πιθανότητες τριχόπτωσης, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα που περιέχουν όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως τις Β5, Β6 και Β9, που βοηθούν στη σύνθεση των αμινοξέων, δηλαδή των δομικών συστατικών του στελέχους και του θύλακα της τρίχας. Επίσης, περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, που βοηθούν στον σωστό σχηματισμό της τρίχας και στην ανάπτυξη των μαλλιών. Τέλος, περιέχουν χαλκό, που ενισχύει την αντοχή της τρίχας και τον σχηματισμό του θύλακα.
Έχετε πάντα κατά νου ότι τα διατροφικά συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν το φαγητό και πρέπει να λαμβάνονται σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό σας.
Διαβάστε επίσης:
Τα 8 σημάδια που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου
Επτά «ένοχα» σημάδια έλλειψης σιδήρου