ΥΓΕΙΑ

Πώς να μειώσετε τους κινδύνους της οστεοπόρωσης κατά την εμμηνόπαυση

Κατά την εμμηνόπαυση η μείωση των οιστρογόνων ευνοεί την δραστηριότητα των οστεοκλαστών, κύτταρα που καταστρέφουν τα οστά, ενώ η οστική μάζα μειώνεται μετά τα 30, ανεξάρτητα από το φύλλο, αλλά επιταχύνεται κατά την εμμηνόπαυση.

Εκτός από την μείωση των οιστρογόνων υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην καταστροφή των οστών όπως είναι η πυκνότητα και η δομή των οστών που αλλάζουν και καθιστούν τα οστά πιο εύθραυστα. Μια στις δύο γυναίκες εμφανίζει οστεοπόρωση κατά την εμμηνόπαυση και περισσότερες από μια στις δύο υφίσταται κάταγμα.

Αφού λοιπόν δεν είναι δυνατόν να επαναφέρετε τα οστά σας στην αρχική τους κατάσταση υπάρχει πάντα η λύση να καθυστερήσετε την οστεοπόρωση αλλά πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας ήδη από την παιδική ηλικία. Το πιο σημαντικό είναι να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα ασβεστίου και να ασκείστε τακτικά. Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσετε αυτό το είδος παρέμβασης ακόμα και μετά την εμμηνόπαυση. Επιπλέον πρέπει να κάνετε τακτικά τις εξετάσεις όπως για την οστική μάζα. Οι ορμονικές θεραπείες, επίσης, έχουν μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία μας και θα πρέπει να προστατεύουμε τα εύθραυστα οστά μας.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε το αλκοόλ και το κάπνισμα, καθώς έχουν και άλλες επιπτώσεις στην υγεία μας με το πέρασμα των χρόνων.

Ζημιά ακόμα προκαλούν το πολύ αλάτι, ο καφές και οι πρωτεΐνες καθώς βοηθούν στην ούρηση που σημαίνει την αποβολή του ασβεστίου. Οι πολύ λεπτοί που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση καλό θα ήταν να πάρουν κάποια κιλά για να βοηθήσουν τα οστά.

Διαβάστε ακόμη:

Οστεοπόρωση: Τι πρέπει να κάνετε για να προφυλαχθείτε

Χαμηλή οστική μάζα: Τι δείχνει για την υγεία σας

Οι ευτυχισμένες γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο από οστεοπόρωση

«Σιωπηλός δολοφόνος» η οστεοπόρωση για τους άνδρες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved