ΥΓΕΙΑ

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να ξεκινά έως και 18 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

Έως και 18 χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν οι πρώτες αλλοιώσεις που συνεπάγεται το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neurology.

Πρόκειται για το πλέον πρώιμο εναρκτήριο σημείο της νευροεκφυλιστικής νόσου που έχει εντοπιστεί ποτέ. Η αισιόδοξη πλευρά της διαπίστωσης αυτής είναι πως, εάν οι ειδικοί εντοπίσουν αρκετά νωρίς τις ανησυχητικές αλλοιώσεις, θα έχουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο να παρέμβουν έγκαιρα και να αναχαιτίσουν τη νόσο.

Οι έρευνες που αφορούν στη νόσο Αλτσχάιμερ επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στη χρονική περίοδο πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα, περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται μεν αλλοιώσεις και βλάβες όμως οι ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από τη νευροεκφυλιστική νόσο.

Τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα είχαν υποδείξει ότι οι βιολογικές διεργασίες που οδηγούν στη γνωστική κατάπτωση μπορεί να ξεκινούν 10 έως 12 χρόνια πριν ο ασθενής εκδηλώσει τα πρώτα σχετικά συμπτώματα. Όμως η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να ξεκινούν ακόμη νωρίτερα, συγκεκριμένα έως και 18 χρόνια πριν εκδηλωθούν τα τυπικά συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αφού μελέτησαν 2.125 ηλικιωμένους με μέση ηλικία τα 73 έτη. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν λάβει διάγνωση για κάποια μορφή άνοιας, όπως το Αλτσχάιμερ, κατά την έναρξη της μελέτης. Ανά 3 χρόνια και για συνολικό διάστημα 18 ετών, οι ερευνητές χορηγούσαν στους συμμετέχοντες ειδικά τεστ νοητικών δεξιοτήτων και παρακολούθησαν τις επιδόσεις τους σε βάθος χρόνου.

Διαπιστώθηκε πως όσοι από τους συμμετέχοντες έλαβαν κάποια στιγμή διάγνωση για Αλτσχάιμερ ήταν και αυτοί που είχαν πετύχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Μάλιστα, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, οι βαθμολογίες τους παρουσίαζαν σταθερά πτωτικές τάσεις από τεστ σε τεστ. Βάσει των εκτιμήσεων που έκαναν οι ερευνητές, για κάθε ένα βαθμό που έπεφτε η βαθμολογία των συμμετεχόντων, ο κίνδυνος εκδήλωσης Αλτσχάιμερ στο μέλλον αυξανόταν κατά 85%.

Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, στόχος των ειδικών είναι να ανακόψουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την εξέλιξη της νόσου, κάτι που θεωρείται σχετικά πιο εύκολο όσο νωρίτερα διαγνωσθεί η νόσος. Έτσι, η νέα μελέτη υπογραμμίζει την ανάγκη για τακτική αξιολόγηση ακόμη και σε μικρή ηλικία, πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved