Παράγοντες που συμβάλλουν στη συρρίκνωση των όρχεων
Στους όρχεις του άνδρα παράγεται καθημερινά τεστοστερόνη, η οποία καθοδηγεί την ερωτική του επιθυμία αλλά και τη μυϊκή ανάπτυξη και την εμφάνιση της τριχοφυΐας στο πρόσωπο.
Η συρρίκνωση των όρχεων –γνωστή και ως ατροφία των όρχεων– μπορεί λοιπόν να φανεί ανησυχητική στον άνδρα, ιδιαίτερα εάν δεν γνωρίζει πού οφείλεται.
Δείτε τρεις παράγοντες που συχνά συμβάλλουν στη συρρίκνωση των όρχεων.
1. Έλλειψη ύπνου
Ο ύπνος είναι ένας μηχανισμός αποκατάστασης του οργανισμού μας. Μας βοηθά να αναπληρώσουμε χαμένη ενέργεια, να ανακτήσουμε τη συγκέντρωσή μας και την ικανότητα απομνημόνευσης, να ενισχύσουμε το μεταβολισμό μας και να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με τη συρρίκνωση των όρχεων αλλά και τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος.
2. Κατάχρηση αλκοόλ
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα (ποντίκια) υπέδειξε ότι το αλκοόλ προκαλεί βλάβες στα κύτταρα Leydig, τόσο ως προς το σχήμα τους όσο και στη λειτουργία τους. Τα κύτταρα αυτά βρίσκονται δίπλα στα σπερματικά σωληνάρια των όρχεων, εκεί όπου παράγονται τα σπερματικά κύτταρα. Κατ' επέκταση, παρατηρήθηκε συρρίκνωση των όρχεων στα πειραματόζωα, επίδραση που οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να παρατηρηθεί και στον άνθρωπο.
3. Έκθεση σε αλουμίνιο
Συνηθίζουμε να τυλίγουμε το φαγητό μας σε αλουμινόχαρτο για να το διατηρήσουμε ζεστό ή να το αποθηκεύσουμε στο ψυγείο, είναι όμως πιθανό το αλουμίνιο να διαρρεύσει στις τροφές. Η αυξημένη έκθεση στο αλουμίνιο, όχι μόνο από το αλουμινόχαρτο αλλά και από άλλες πηγές, ακόμη και από τον αέρα, συνδέεται με τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος και τη συρρίκνωση των όρχεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Reproductive Toxicology.
Διαβάστε επίσης: