Πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά της υπέρτασης
Ιάπωνες ερευνητές παρασκεύασαν ένα πρωτοποριακό εμβόλιο που μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης για διάστημα έως και έξι μηνών. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της σχετικής κλινικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα υπέδειξαν επίσης ότι το εμβόλιο περιορίζει επίσης τα σημάδια φθοράς στα αιμοφόρα αγγεία και την καρδιά λόγω υπέρτασης.
Η μελέτη παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Hypertension.
Οι ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χιρονόρι Νακαγκάμι του Πανεπιστημίου της Οζάκα, ανοσοποίησαν υπερτασικούς αρουραίους, χορηγώντας τους ένα εμβόλιο (χωρίς ένεση) σε τρεις δόσεις, με ενδιάμεσα διαλείμματα δύο εβδομάδων.
Το εμβόλιο όχι μόνο μείωσε την πίεση του αίματος για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, αλλά επίσης μείωσε τις βλάβες των ιστών στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία εξαιτίας της υπέρτασης. Δεν υπήρξαν παρενέργειες ή σημάδια βλαβών σε άλλα όργανα, όπως τα νεφρά ή το ήπαρ.
Το εμβόλιο DNA, μέσω της δημιουργίας των κατάλληλων αντισωμάτων, στοχεύει στην αγγειοτενσίνη ΙΙ, μια ορμόνη που αυξάνει την πίεση του αίματος, καθώς αναγκάζει τα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν. Η στένωση των αγγείων προκαλεί υπέρταση και αναγκάζει την καρδιά να «δουλεύει» πιο σκληρά.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου να υπάρξει ένα εμβόλιο για τους ανθρώπους, το οποίο θα αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τη θεραπεία της υπέρτασης, ώστε οι ασθενείς να μην χρειάζεται να παίρνουν χάπια καθημερινά. Συχνά οι υπερτασικοί ξεχνούν να πάρουν το φάρμακό τους, κάτι που τους θέτει σε κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Το εμβόλιο DNA δρα με παρόμοιο τρόπο με τα φάρμακα κατά της υπέρτασης, βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν και να διασταλούν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Έχουν υπάρξει και άλλες προσπάθειες, εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, για άλλου τύπου εμβόλια κατά της υπέρτασης, όμως χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς δεν έχουν εμφανίσει ανάλογης χρονικής διάρκειας αποτελεσματικότητα, ενώ συνήθως συνοδεύονται και από παρενέργειες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους ερευνητές, το νέο εμβόλιο θα παρέχει φθηνότερη θεραπεία. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές του σε ανθρώπους αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγα χρόνια.
Η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία εμβολίων και για άλλες παθήσεις. Προς το παρόν πάντως, κανένα εμβόλιο DNA δεν έχει εγκριθεί προς χρήση σε καμία χώρα, αλλά αρκετά βρίσκονται υπό δοκιμή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.