ΥΓΕΙΑ

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και Ελμυελίνη: Ετοιμάζεται ο Φάκελος έγκρισης κλινικών δοκιμών Φάσης Ι

Στην σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί αναφορικά με το έργο της Ελμυελίνης και την προοπτική των Κλινικών Δοκιμών, αναφέρθηκε ο καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο Πατρών Γιάννης Ματσούκας Δρ. Γιάννης Ματσούκας την Τετάρτη στην Πάτρα, με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας. «Αυτή την ημέρα όλοι σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας, που υποφέρουν από αυτή την σκληρή ασθένεια και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αυτή η συνέντευξη, την σημερινή ημέρα, έχει την σημειολογία της, καθώς θα αναφερθώ στην πρόοδο του Έργου, επεσήμανε ο Δρ. Ματσούκας και συνέχισε:

• Συμπληρώνονται 25 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα της ομάδας μου στο Πανεπιστήμιο Πατρών το 1994 - και στη συνέχεια, από το 2008, στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών - για νέες μεθόδους και νέα προϊόντα για την καταπολέμηση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας.

Η ιστορία είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα. Μία ιδέα και πρόταση ενός συναδέλφου, Καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, για να ξεκινήσει μια Έρευνα σε αυτή την ασθένεια - προκειμένου να βοηθήσει μια φίλη του και συμφοιτήτριά του στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών που έπασχε - οδήγησε σε ένα διεθνές δίκτυο, σε εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα και προοπτική κλινικών δοκιμών.

• Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία οι προκλινικές και τοξικολογικές δοκιμές σε πειραματόζωα, όπως απαιτούν οι διεθνείς οργανισμοί έγκρισης κλινικών δοκιμών (FDA, EMEA, TGA).

• Ετοιμάζεται ο Φάκελος έγκρισης κλινικών δοκιμών Φάσης Ι, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα διαπιστευμένα πειράματα που έχουν γίνει, μέχρι σήμερα.

• Έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από μεγάλη Φαρμακευτική Εταιρεία, ενώ και η Πολιτεία έχει εκφράσει ενδιαφέρον για οικονομική υποστήριξη.

• Προγραμματίζεται να ξεκινήσει στο τέλος του έτους στην Αυστραλία, η Φάση Ι κλινικών δοκιμών σε 15 περίπου ασθενείς και η ημερομηνία αυτή θα εξαρτηθεί από την διαθεσιμότητα των ασθενών.

• Δεν προγραμματίστηκαν να γίνουν στην Ελλάδα, γιατί δεν διαθέτει τις υποδομές για κλινική δοκιμή φάσης Ι, παρ' όλο που θα το θέλαμε. Εφόσον πραγματοποιηθεί με επιτυχία η κλινική δοκιμή Φάσης Ι, θα μπορούσε να γίνει στην χώρα μας κλινική φάση ΙΙ.

• Θα διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο, από την στιγμή της έναρξης, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η παρακολούθηση των ασθενών που θα συμμετάσχουν, σύμφωνα με το κλινικό πρωτόκολλο.

• Η κλινική δοκιμή φάσης Ι θα γίνει υπό τον συντονισμό της κυρίας Βάσως Αποστολοπούλου, Καθηγήτριας Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Victoria της Αυστραλίας. Η κυρία Αποστολοπούλου έχει εκφράσει την επιθυμία, στην ομιλία της στο Συνέδριο Ιατρικής Χημείας, που θα πραγματοποιηθεί το 2016, να αναφερθεί στα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Ελμυελίνης, εφόσον αυτό είναι εφικτό και επιτρεπτό λαμβάνοντας υπόψη την εμπιστευτικότητα που πρέπει να τηρηθεί.

• Πρέπει επίσης να αναφερθώ στο ενδιαφέρον που έχει δείξει η Πολιτεία για την πρόοδο του Έργου ως ένα έργο που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την υγεία, κοινωνία και εθνική οικονομία.

Ο κ Ματσούκας τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μεταπτυχιακούς φοιτητές οι οποίοι στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια αυτή την προσπάθεια.

Ο Καθηγητής Χημείας, στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Ματσούκας, είναι επίσης Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Calgary, Καναδά, π. Πρόεδρος Τμήματος Χημείας και π. Διευθυντής ΜΠΣ "Ιατρική Χημεία" 1997-2013

www.medicinalchemistry.gr

http://excellence.minedu.gov.gr/listing/106-graduateprogram

http://youtu.be/i1dQDILrp_k

Διαβάστε ακόμη:

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τα προβλήματα της πρόσβασης των ασθενών από την οικογένεια μέχρι την εργασία

Ομιλία καθ. Ματσούκα για την νέα γενιά φαρμάκων

Συνεργασία Παν/μίου Πατρών και ΒΙΑΝΕΞ: Κέρδος για τη χώρα 2 δισ.

Βλαστοκύτταρα: Ενώνουν τις δυνάμεις τους Πάτρα και Ισραήλ

Το ΕΣΠΑ «οξυγόνο» για την χώρα: Επιστολή στον πρωθυπουργό

Καθηγητής Ματσούκας: «Μία ελληνική Silicon Valley στην Πάτρα»

Ελληνικό εμβόλιο για την σκλήρυνση κατά πλάκας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved