ΥΓΕΙΑ

Η ανακάλυψη που θα σώσει την όραση των διαβητικών

Μια συνήθης επιπλοκή του διαβήτη είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια της όρασης εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Όμως η όραση χιλιάδων διαβητικών θα μπορεί να σωθεί χάρη σε μια νέα ανακάλυψη των επιστημόνων.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εκδηλώνεται όταν τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα οδηγούν σε βλάβες στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο οπίσθιο μέρος του οφθαλμού.

Ένα ευαίσθητο δίκτυο αιμοφόρων αγγείων παρέχει στον αμφιβληστροειδή χιτώνα αίμα. Όταν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία φράζουν, φθείρονται ή αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, ο αμφιβληστροειδής δυσλειτουργεί.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η αναστολή της δράσης δύο πρωτεϊνών-κλειδιά, οι οποίες προωθούν την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Επί του παρόντος, η θεραπεία της πάθησης εξαρτάται από την έκταση της βλάβης στα μάτια. Σε αρχικό στάδιο, μπορεί να εμποδιστεί η επιδείνωση της όρασης χάρη στην επαρκή διαχείριση του διαβήτη. Εάν όμως οι βλάβες στον αμφιβληστροειδή είναι προχωρημένες, πιθανόν να χρειαστεί επέμβαση ώστε να προληφθεί η απώλεια της όρασης.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο η πρωτεΐνη VEGF, η οποία απελευθερώνεται όταν τα επίπεδα οξυγόνωσης είναι χαμηλά, ευθύνεται για τη μη φυσιολογική ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων του ματιού. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι και μια άλλη πρωτεΐνη (angiopoietin-like 4) παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.

Όταν οι ερευνητές παρεμπόδισαν τη δράση των δύο πρωτεϊνών, η διαδικασία ανάπτυξης των αιμοφόρων αγγείων επιβραδύνθηκε σημαντικά.

Φάρμακα που μπλοκάρουν τη δράση της VEGF είναι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στους ασθενείς, θα πρέπει όμως να παρασκευαστεί ένα νέο, ασφαλές φάρμακο που θα μπλοκάρει τη δράση και της δεύτερης πρωτεΐνης.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved