ΥΓΕΙΑ

Κύστη όρχεως: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση – Ποια σημάδια να αναζητήσετε

Το σχήμα και η υφή των όρχεων –ο ένας εκ των δύο είναι συνήθως λίγο μεγαλύτερος και βρίσκεται λίγο χαμηλότερα από τον άλλο– αποτελούν δείκτη για την υγεία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Δίχως ίχνος συστολής και δυσφορίας, όλοι οι άνδρες πρέπει να κάνουν τακτικά αυτοεξέταση στους όρχεις τους ώστε να διαπιστώσουν αν η υγεία των πολύτιμων «κολυμβητών» που παράγονται εκεί, δηλαδή των σπερματοζωαρίων, είναι εξασφαλισμένη.

Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα, κατά προτίμηση μετά το μπάνιο, ώστε το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων να είναι πιο χαλαρό.

Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Για λίγα λεπτά κάθε μήνα, οι άνδρες πρέπει να εξετάσουν επιμελώς όλη την εξωτερική επιφάνεια των όρχεων.

Και με τα δύο χέρια, κατά προτίμηση μετά το ντους ή το μπάνιο, ο άνδρας θα πρέπει να ψηλαφήσει με τα δάχτυλα τους δύο όρχεις ώστε να διαπιστώσει εάν υπάρχει κάποια μάζα εσωτερικά ή κάποιο εξόγκωμα εξωτερικά. Δεν πρέπει να πιέζει όμως τους όρχεις.

Ο άνδρας θα πρέπει να εξοικειωθεί με το μέγεθος και την υφή των όρχεων ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει ανησυχητικές μεταβολές.

Ενδείξεις και συμπτώματα για κύστη στους όρχεις

Η κύστη στους όρχεις γίνεται αισθητή ως ένα μαλακό, γεμάτο υγρό εξόγκωμα που μπορεί ο άντρας να συγκρατήσει ανάμεσα στα δάχτυλά του και δεν αποτελεί μέρος του όρχι. Είναι πιθανό να έχει εκδηλωθεί στο σημείο οίδημα (πρήξιμο) και πόνος.

Εκτιμάται ότι ένας στους τρεις μεσήλικες θα εμφανίσει κύστη στους όρχεις. Συνήθως η κύστη σχηματίζεται γύρω από την επιδιδυμίδα, το μικρό σπειροειδή σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα από τον όρχι στο σπερματικό (ορχικό) πόρο.

Η κύστη σχηματίζεται συνήθως λόγω απόφραξης στην επιδιδυμίδα, είναι όμως ακίνδυνη εκτός κι αν προκαλεί ενοχλήσεις ή λόγω λοίμωξης επακολουθήσει πόνος και οίδημα στην πάσχουσα περιοχή.

Οι κύστεις στους όρχεις ποικίλλουν σε μέγεθος και δεν υποχωρούν από μόνες τους. Μπορούν να αφαιρεθούν με μια απλή επέμβαση κατά την οποία χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος των όρχεων: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση – Ποια σημάδια να αναζητήσετε
Τεστ: Μάθετε αν έχετε πρόβλημα στον προστάτη!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved