ΥΓΕΙΑ

«Μεταξά»: Ένα από τα 28 νοσοκομεία διεθνώς που εφαρμόζει τεχνική σε διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά

Ελπίδα σε ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά δίνει η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και χειρουργικών τεχνικών. Πρόκειται για την κυτταρομειωτική χειρουργική με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή και ένα από αυτά λειτουργεί στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Αυτό τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη με την ευκαιρία της διοργάνωσης του διήμερου ιατρικού συνεδρίου (Peritoneal Surface Malignancy Experts Meeting) την Παρασκευή και το Σάββατο 8 και 9 Μαΐου στην Αθήνα (στο Athens Plaza), όπου επιστήμονες από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία θα αναλύσουν την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μεθόδου της κυτταρομειωτικής χειρουργικής με ταυτόχρονη διηγχειρητική χημειοθεραπεία.

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Συντονιστής Διευθυντής Α' Χειρουργικού Τμήματος του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Γιάννης Σπηλιώτης, η υπεύθυνη Κλινικής Χειρουργικής-Μονάδας Διεγχειρητικής Υπερθερμικής Ενδοπεριτοναϊκής Χημειοθεραπείας Ευγενία Χαλκιά και η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου.

Ο κ. Σπηλιώτης έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή ως προς την εφαρμογή της μεθόδου που αφορά ασθενείς με διάσπαρτο καρκίνο στην κοιλιά (παχέος εντέρου, ωοθηκών κ.α.) και προσδόκιμο ζωής 3 με 6 μήνες. Μετά το χειρουργείο έχει αποδειχθεί πως το 40% των ασθενών ζει μέχρι και 5 χρόνια.

Σήμερα υπάρχουν 28 κέντρα σε όλον τον κόσμο που έχουν πιστοποιηθεί ως προς την τεχνική αυτή. Ένα από αυτά λειτουργεί στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νοσοκομείο «Μεταξά».

Η Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού του αντικαρκινικού νοσοκομείου ΕΑΝΠ «Μεταξά» Χριστίνα Μιχαλολιάκου ανέφερε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο 700 ασθενείς αναπτύσσουν περιτοναϊκή καρκινωμάτωση. Από αυτούς, το 55% αφορά τις ωοθήκες, 25% το παχύ έντερο, 7% ψευδομύξωμα, 5% μεσοθηλίωμα και 8% το στομάχι. Από τους 700, οι 210 πληρούν τις προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε αυτή τη μέθοδο.

Στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» χειρουργούνται τρεις ασθενείς το μήνα και 35 έως 40 το χρόνο. Η επέμβαση διαρκεί 4 έως 6 ώρες, ενώ απαιτείται νοσηλεία 12 με 14 ημέρες κατά μέσο όρο.

Η επιβίωση μετά την εγχείρηση μετά από αυτή τη μέθοδο φτάνει το 50% και εξαρτάται από την εντόπιση και το δείκτη περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Γενικώς, η επιβίωση αγγίζει τα 3 χρόνια για τους ασθενείς με καρκίνο στο παχύ έντερο, τα 2,5 χρόνια για τις ωοθήκες, τα 8 έως 10 χρόνια για το ψευδομύξωμα, το 1,5 έτος για το στομάχι και τα 4 έως 5,5 χρόνια για το μεσοθηλίωμα.

Από την πλευρά της, η κυρία Χαλκιά επεσήμανε πως η μέθοδος είναι συμπληρωματική με τις χημειοθεραπείες, ενώ το Ογκολογικό Συμβούλιο αποφασίζει ως προς το ποιοι ασθενείς μπορούν να την ακολουθήσουν.

Ο κ. Σπηλιώτης ανέφερε πως δεν αφορά όλους τους ασθενείς με καρκίνο αλλά συγκεκριμένη κατηγορία, ανάλογα με το πού έχουν γίνει οι μεταστάσεις του καρκίνου. «Δεν είναι δια πάσα νόσο αλλά για ασθενείς με συγκεκριμένες ενδείξεις», επεσήμανε.

Τόνισε δε ότι τα κέντρα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και οι γιατροί που χρησιμοποιούν τη μέθοδο της κυτταρομειωτικής με ταυτόχρονη χημειοθεραπεία να είναι εκπαιδευμένοι.

Καταλήγοντας, είπε πως στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν γίνει συνολικά 212 επεμβάσεις με αυτή τη χειρουργική τεχνική.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved