ΥΓΕΙΑ

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών

Τα παιδιά παχύσαρκων γυναικών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτισμό και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, όπως υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από σοβαρά παχύσαρκες μαμάδες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και πάνω από 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ δεν ανέλυσαν τους μηχανισμούς που υπάρχουν πίσω από αυτή τη σχέση, όμως υποστηρίζουν ότι μία θεωρία είναι πως το να είναι μια μητέρα παχύσαρκη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε αυξημένες φλεγμονές, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου ενός εμβρύου.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 1.311 μητέρες και τα παιδιά τους, τα οποία είχαν συλλεχθεί κατά το διάστημα 2005-2013.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν, ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μανάδες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 35 –σοβαρά παχύσαρκες- είχαν διπλάσιες πιθανότητες (σε σχέση με αυτά των οποίων οι μαμάδες είχαν δείκτη μάζας σώματος 18,5-25) να έχουν συναισθηματικά προβλήματα και να αντιμετωπίζουν ψυχοκοινωνικές δυσκολίες με το περιβάλλον και τους συνομηλίκους τους. Επίσης, είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και πάνω από τέσσερις φορές να εμφανίσουν διαταραχή ελλειμματικής προσοχής.

«Ήδη γνωρίζαμε ότι η παχυσαρκία συνδέεται με προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής. Αυτή η έρευνα καταδεικνύει ότι η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο την υγεία της γυναίκας, αλλά και των μελλοντικών της παιδιών» εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης στο Reuters Health.

Η ερευνητική εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Οι παχύσαρκες έγκυες γεννούν παιδιά με διαβήτη

Μπορεί η παχυσαρκία να προβλεφθεί τη στιγμή της γέννας;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved