ΚΕΕΛΠΝΟ για το περιστατικό αναπλάσμωσης: Ευαισθητοποίηση, αλλά όχι επιτήρηση της νόσου
Την ευαισθητοποίηση των ιατρών σε ανάλογα περιστατικά, αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια, αποφάσισε η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ την Πέμπτη, με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό αναπλάσμωσης (ερλιχίωση από την οποία απεβίωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας) από την περιοχή Παλλήνη Αττικής.
Δεν απαιτείται ωστόσο επιτήρηση της νόσου, εξαιτίας, της σπανιότητάς της.
Ειδικότερα, στην συνάντηση της Πέμπτης υπό την προεδρεία του Καθηγητή και Προέδρου κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, συμμετείχαν επιστήμονες από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, την Ιατρική Σχολή Αθηνών και την Ιατρική Σχολή Κρήτης.
Η συνάντηση εξέτασε την ανάγκη επιτήρησης της νόσου σε ανθρώπους και ζώα σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές.
Αποφασίστηκαν :
α) η ευαισθητοποίηση των ιατρών σε περιστατικά με συμβατή κλινική και επιδημιολογική εικόνα και έγκαιρη έναρξη θεραπείας,
β) η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μέτρα προστασίας από τα τσιμπούρια, τα οποία ενοχοποιούνται όχι μόνο για τη μετάδοση της αναπλάσμωσης αλλά και άλλων μολυσματικών ασθενειών, και
γ) η μη επιτήρηση της νόσου προς το παρόν λόγω της σπανιότητάς της και της μη επιτήρησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εντούτοις, το θέμα θα επανεξεταστεί σε προσεχή επιστημονική συνάντηση, εάν υπάρξουν νεότερα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα.