ΥΓΕΙΑ

Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οφθαλμίατρο

Συνηθίζουμε να αμελούμε την επίσκεψη στον οποιονδήποτε γιατρό μέχρι κάποια ενόχληση να εξελιχθεί σε καθημερινό εμπόδιο.

Δεν πρέπει όμως να αγνοούμε το γεγονός ότι η τυπική επίσκεψη ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στον οφθαλμίατρο, τον καρδιολόγο, τον οδοντίατρο και κάθε άλλο γιατρό, είναι απαραίτητη για να προλάβουμε μια πάθηση πριν εξελιχθεί. Ο έγκαιρος εντοπισμός μιας ανησυχητικής αλλοίωσης είναι το βασικότερο βήμα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας.

Ακόμη λοιπόν κι αν βλέπετε καλά, πρέπει να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρο ώστε να σας επιβεβαιώσει πως ο «καθρέφτης της ψυχής» σας βρίσκεται –και θα συνεχίσει να βρίσκεται– σε άριστη κατάσταση.

Είναι πιθανό να εξασθενίσει η όραση στο ένα μάτι ή να εξασθενίσει η περιφερική όραση χωρίς να το αντιληφθούμε, τονίζει ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας Andrew Iwach, καθώς ανεπαίσθητες αλλοιώσεις μπορεί να μην γίνουν αντιληπτές εάν σε γενικές γραμμές η όραση είναι επαρκής.

Παράλληλα, καθημερινές δραστηριότητες –όπως η δουλειά μας– μπορεί να επηρεάσουν σε βάθος χρόνου την υγεία των ματιών. Κοιτάζοντας την οθόνη του υπολογιστή η έγγραφα από μικρή απόσταση για πολλές ώρες καθημερινά αυξάνεται ο κίνδυνος μυωπίας, επισημαίνει με τη σειρά του ο καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Joshua Dunaief.

Έτσι, η προληπτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη. Η εξέταση δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο την τυπική εξέταση για μυωπία και αστιγματισμό, αλλά και ειδικά τεστ για τον εντοπισμό ενδείξεων γλαυκώματος ή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Εάν επισκεφθήκατε τον οφθαλμίατρο μέσα στον τελευταίο χρόνο και ο ειδικός σας είπε ότι όλα είναι καλά, δεν χρειάζεται να επαναλάβετε την επίσκεψη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια. Αυτό βέβαια εάν δεν εμφανιστεί στο μεσοδιάστημα κάποια ανησυχητική αλλοίωση ή ενόχληση.

Εάν έχετε λάβει διάγνωση για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που μπορεί να επηρεάσει την υγεία των ματιών (π.χ. διαβήτης) ή έχετε οικογενειακό ιστορικό κακής όρασης ή οφθαλμολογικών διαταραχών, η επίσκεψη στο οφθαλμίατρο πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια.

Στο μεταξύ, μην ξεχνάτε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και να τηρείτε τον κανόνα 20-20-20 όταν εργάζεστε πολλές ώρες μπροστά από υπολογιστή.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν έχετε μυωπία, αστιγματισμό ή αχρωματοψία
Αποκόλληση υαλοειδούς: Ποιοι κινδυνεύουν και ποια είναι τα συμπτώματα
Θολή όραση: Οι πιθανές αιτίες εκτός από μυωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία
Πώς βλέπει κάποιος που έχει γλαύκωμα (προσομοιωτής)
Η απίθανη οφθαλμαπάτη που δείχνει αν χρειάζεστε γυαλιά!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved