ΥΓΕΙΑ

Τι χρώμα φακών στα γυαλιά θα σας βοηθήσει να... κοιμηθείτε καλύτερα

Είναι γνωστό μέσα από πλείστες έρευνες ότι η παρατεταμένη επαφή του σύγχρονου ανθρώπου με τις φωτεινές οθόνες (κινητά τηλέφωνα, tablets, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τηλεόραση) για πολλές ώρες μέσα στην ημέρα, διαταράσσουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου του.

Τώρα, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Journal of Adolescent Health, έρχεται να δείξει ότι η χρήση γυαλιών με πορτοκαλί φιλμ στον φακό, εμποδίζει την μπλε ακτινοβολία από το φως των οθονών να φτάσει στο μάτι και ως εκ τούτου προστατεύει την διαδικασία του φυσιολογικού κύκλου του ύπνου που ξεκινάει στον εγκέφαλο.

Τα μάτια μας έχουν φωτοϋποδοχείς στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που ανιχνεύουν το φως και το σκοτάδι, το οποίο δίνουν σήμα στον εγκέφαλό μας σχετικά με τον έξω κόσμο και αυτός στη συνέχεια ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό του οργανισμού μας. Αυτή η σηματοδότηση του φωτός και του σκότους μας βοηθά να μένουμε σε εγρήγορση την ημέρα και να κοιμόμαστε το βράδυ.

Το μπλε φως που εκπέμπεται από τις ηλεκτρονικές συσκευές αλλοιώνει τον κιρκαδικό μας ρυθμό και τον κύκλο του ύπνου μας επηρεάζοντας την παραγωγή της "ορμόνη του ύπνου", της μελατονίνης. Συνήθως, αυτή η ορμόνη αυξάνεται το βράδυ μας φέρνει υπνηλία κατά τη νύχτα. Ωστόσο, το μπλε φως μπερδεύει τον εγκέφαλο, ο οποίος νομίζει ότι είναι ακόμα μέρα και μας κρατάει ακόμα σε εγρήγορση.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 13 υγιών ατόμων ηλικίας 15-17 ετών τα οποία συμμετείχαν σε ένα πείραμα διάρκειας μίας εβδομάδας με διάφορες διαφορετικές ασκήσεις για τον ύπνο ή/και καταστάσεις που τον επηρεάζουν. Σε μερικά από τα παιδιά είχαν δοθεί και γυαλιά με πορτοκαλί φακό τα οποία έπρεπε να τα φοράνε όσο χρησιμοποιούσαν οθόνες, όπως του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.

Διαπίστωσαν ότι εκείνα τα παιδιά που φορούσαν τα πορτοκαλί γυαλιά είχαν αυξημένα επίπεδα μελατονίνης το βράδυ, περίπου 90 με 5 λεπτά πριν πέσουν για ύπνο. Ως εκ τούτου αυτά τα παιδιά κοιμήθηκαν ευκολότερα και είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα μετατρέψετε το κρεβάτι σας σε... παράδεισο ύπνου

Τι συμβαίνει όταν κοιμόμαστε με φως

Ο υπολογιστής και το κινητό «κλέβουν» ώρες από τον ύπνο

Δείτε αν σας λείπει ύπνος με το τεστ των 59'' (βίντεο)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved