ΥΓΕΙΑ

Ύψος και κίνδυνος εμφράγματος: Δείτε αν κινδυνεύετε

Το ύψος εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τα γονίδια που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Το ίδιο ισχύει και για ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και τα μεταβολικά σύνδρομα.

Τώρα, μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine έρχεται να υπογραμμίσει τη σχέση μεταξύ ύψους και στεφανιαίας νόσου.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 200.000 ανθρώπους και οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχουν τμήματα στο DNA μας τα οποία ελέγχουν τόσο το ύψος όσο και την υγεία της καρδιάς.

Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, για κάθε επιπλέον 6,4 εκατοστά ύψους, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου φάνηκε να μειώνεται κατά 13,5%. Έτσι, ο κίνδυνος μεταξύ ενός ατόμου με ύψος 1,52 και ενός ατόμου με ύψος 1,82 διαφέρει κατά 64%.

Η στεφανιαία νόσος μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα ή την καρδιακή ανεπάρκεια.

Η θεωρία ότι το ύψος συνδέεται με την υγεία της καρδιάς ξεκίνησε να εδραιώνεται στους επιστημονικούς κύκλους πριν από 50 χρόνια περίπου, ωστόσο δεν είχε βρεθεί εξήγηση για αυτή τη σχέση. Ορισμένοι ερευνητές είχαν υποστηρίξει ότι παράγοντες όπως η κακή διατροφή κατά την παιδική ηλικία μπορεί να εξηγήσει τόσο το χαμηλό ύψος όσο και την κακή υγεία της καρδιάς.

Οι ερευνητές εξέτασαν 180 γονίδια με γνωστό ρόλο στην ανάπτυξη και διαπίστωσαν ότι κάποια από αυτά συνδέονται τόσο με το χαμηλό ύψος όσο και με την αυξημένη συγκέντρωση χοληστερίνης και λιπαρών στο αίμα. Εκτιμούν επίσης ότι ορισμένα από τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για το ύψος ελέγχουν και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων.

Βέβαια, το ύψος είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και ο ρόλος του φαίνεται να είναι αρκετά μικρός.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή: 10 σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας
Το νέο διατροφικό μυστικό για πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού!
Έμφραγμα: Τρία ανεπαίσθητα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved