ΥΓΕΙΑ

Κάταγμα δοντιού: Αίτια και τρόποι αποκατάστασης

Το κάταγμα δοντιού είναι το σπάσιμο σε οποιοδήποτε σημείο του δοντιού μετά από βίαιο χτύπημα ή στη διάρκεια κάποιας οδοντιατρικής εργασίας.

Μπορεί να εκδηλωθούν είτε στη μύλη του δοντιού (το μέρος που φαίνεται) είτε στη ρίζα είτε και στα δύο.

Αίτια
Κατάγματα προκαλούνται μετά από βίαιο κτύπημα. Πιο επιρρεπή είναι τα μικρά παιδιά που λόγω αστάθειας μπορεί να πέσουν και να χτυπήσουν τα μπροστινά δόντια τους.
Κατάγματα δοντιών συμβαίνουν επίσης σε όσους κάνουν αθλήματα (π.χ. μποξ).
Μία άλλη αιτία καταγμάτων είναι επίσης οι οδοντικές εργασίες. Όταν τα δόντια είναι χαλασμένα σε μεγάλο βαθμό από τερηδόνα ή έχουν ρίζα με λεπτά τοιχώματα, σε κάποιο σφράγισμα που θα γίνει μπορεί να προκληθεί κάταγμα λόγω της αδυναμίας του δοντιού να αντέξει τη δύναμη της πίεσης κατά τη μάσηση των τροφών.

Διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται κατά την κλινική εξέταση του πάσχοντος και με ακτινογραφίες του τραυματισμένου δοντιού όταν το κάταγμα αφορά τη ρίζα του.

Αντιμετώπιση
Όταν το κάταγμα έχει συμβεί στην μύλη του δοντιού, η βλάβη αποκαθίσταται με σφράγισμα ή στεφάνη.
Αν έχει πληγεί ο πολφός, τότε πρέπει να γίνει και ενδοδοντική θεραπεία.
Στα κατάγματα της ρίζας η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος, την κατεύθυνση και το σημείο που έχει συμβεί το κάταγμα και μπορεί να είναι μια ακινητοποίηση του δοντιού, ενδοδοντική θεραπεία ή και εξαγωγή του δοντιού.

Πρόληψη
Η πρόληψη αφορά κυρίως τα κατάγματα που μπορεί να συμβούν στα διάφορα αθλήματα. Οι αθλητές πρέπει να φορούν ειδικά μασελάκια (νάρθηκες) τα οποία κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο και παρέχουν πλήρη προστασία από τέτοιου είδους ατυχήματα. Επίσης οι ζώνες ασφαλείας στα αυτοκίνητα μειώνουν σημαντικά τέτοιου είδους κινδύνους όταν συμβεί μια έστω και μικρή σύγκρουση.

Διαβάστε επίσης:

Πονόδοντος: Τι τον προκαλεί και πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Δεν θα πιστεύετε τι κάνει τα δόντια πιο... αστραφτερά!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved