ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στα γόνατα: Έτσι θα τους αντιμετωπίσετε

Τα γόνατα σηκώνουν το βάρος του σώματος και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην απορρόφηση των κραδασμών.

Μηνίσκοι, τενοντίτιδα, κακώσεις ή ρήξεις συνδέσμων δημιουργούν προβλήματα και πόνους στα γόνατα, που μπορεί να σας συνοδεύουν σε όλη σας τη ζωή.

Γι' αυτό, εκτός από την επιλογή των σωστών παπουτσιών, πρέπει να υιοθετήσετε ένα τρόπο ζωής που δεν θα επιδεινώσει την κατάστασή σας.

Ξεκουραστείτε
Φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας. Όταν ο πόνος είναι στο αποκορύφωμά του, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας. Προσπαθήστε να τα έχετε σε επίπεδο υψηλότερο από εκείνο της καρδιάς για να αντιμετωπίσετε πιθανό πρήξιμο.

Αντιφλεγμονώδη
Αν ο πόνος είναι οξύς και δεν τον αντέχετε, ζητήστε από τον γιατρό να σας δώσει αγωγή με αντιφλεγμονώδη.

Πάγος
Ο πάγος ανακουφίζει από τον πόνο, είτε προέρχεται από τραυματισμό, είτε από μια έξαρση της αρθρίτιδας. Πρέπει να αγκαλιάζει το γόνατο και να μείνει για 20 λεπτά της ώρας προκειμένου να υποχωρήσει η φλεγμονή.

Ασκήσεις
Η ενδυνάμωση των μυών που στηρίζουν τα γόνατα είναι αναγκαία. Προτιμήστε ασκήσεις όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και διατάσεις που θα σας προτείνει ο φυσικοθεραπευτής σας.

Διατροφή
Εντάξτε στη καθημερινό σας πρόγραμμα το γάλα χωρίς λιπαρά, τα μούρα, το τζίντζερ, τον λιναρόσπορο, τη σόγια και τα ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Καταναλώστε επίσης τροφές με βιταμίνη C. Αποφύγετε το αλάτι που προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Απώλεια βάρους

Για κάθε μισό κιλό που χάνετε, το γόνατό σας νιώθει πιο ελαφρύ κατά 2 κιλά. Ειδικά αν έχετε παραπανίσια κιλά φροντίστε να τα χάσετε και θα δείτε πραγματική διαφορά και ανακούφιση από τους πόνους.

Διαβάστε επίσης:

Μυϊκός πόνος: Δείτε πώς θα τον αντιμετωπίσετε

Πόνοι στα γόνατα: Ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνετε (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved