ΥΓΕΙΑ

Με την χρήση κινητών τηλεφώνων θα παρακολουθούν τις χημειοθεραπείες

Η κινητή τεχνολογία εισέρχεται πλέον στην παροχή υποστηρικτικής φροντίδας ογκολογικών ασθενών, γεγονός εξαιρετικά ελπιδοφόρο για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες.

Το Σεμινάριο με θέμα «Προσφέροντας τον έλεγχο στους ασθενείς: η τεχνολογία mHealth στην υποστηρικτική φροντίδα του καρκίνου» που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Τρίτη, 17 Μαρτίου, 2015, 14.00μ.μ.-17.00μ.μ. στο αμφιθέατρο του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παπαδιαμαντοπούλου. 123, στο Γουδή, θα παρουσιάσει το πώς η mHealth (τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας στην υγεία) μπορεί να είναι ένα αξιόπιστο και ισχυρό εργαλείο της ογκολογικής υποστηρικτικής φροντίδας.

Το Σεμινάριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και την ΕCPC-European Cancer Patient Coalition, εταίρους του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού έργου eSMART, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του έργου, που πραγματοποιείται φέτος στην Ελλάδα.

Το έργο eSMART είναι ένα πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο παροχής υποστηρικτικής ογκολογικής φροντίδας και να μειώσει σημαντικά τις δαπάνες υγείας, επιτρέποντας στην κλινική ομάδα (ιατρούς και νοσηλευτές) την παρακολούθηση, μέσω κινητού τηλεφώνου, των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και αιματολογικών κακοηθειών.

Το έργο eSMART (eSMART: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή αξιολόγησης ηλεκτρονικής διαχείρισης συμπτωμάτων με χρήση της τηλετεχνολογίας του Προηγμένου συστήματος διαχείρισης συμπτωμάτων (Advanced Symptom Management System,ASyMS) για ασθενείς με καρκίνο) αφορά κλινική μελέτη που περιλαμβάνει την παροχή ειδικού κινητού τηλεφώνου σε ασθενείς με καρκίνο. Το κινητό αυτό περιέχει μια εφαρμογή που λειτουργεί ως πρόγραμμα, μέσω της οποίας οι ασθενείς εντοπίζουν και καταγράφουν τα συμπτώματα της χημειοθεραπείας καθημερινά.

Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται με ασφάλεια σε έναν υπολογιστή για ενδεχόμενη παροχή υποστήριξης. Το τηλέφωνο προσφέρει στους ασθενείς πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους στο σπίτι, χωρίς να χρειάζεται να μεταβούν στο νοσοκομείο.

Το έργο eSMART αφορά τη διεξαγωγή κλινικής μελέτης σε 16 Ευρωπαϊκά νοσοκομεία, στην Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Νορβηγία, Αυστρία, με τη συμμετοχή 1108 ασθενών. Στην Ελλάδα, η κλινική μελέτη θα πραγματοποιηθεί στα κλινικά κέντρα Γ.Α.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας», Γ.Ο.Ν.Κ. «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας. Η τεχνολογία κινητής αναμετάδοσης δεδομένων μπορεί να προσφέρει νέους τρόπους υποστηρικτικής φροντίδας και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο, με την παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και τη μείωση του κόστους.

Οι ερευνητές του έργου eSMART πιστεύουν ότι με τη χρήση του συστήματος, τα συμπτώματα και οι παρενέργειες της χημειοθεραπείας θα μειωθούν και ότι η αναγνώριση και θεραπεία των απειλητικών για τη ζωή παρενεργειών θα είναι ταχύτερη σε σύγκριση με τα τρέχοντα συστήματα υποστηρικτικής ογκολογικής περίθαλψης.

Το έργο eSMART έχει χρηματοδοτηθεί με € 6.000.000 από το πρόγραμμα FP7 της ΕΕ για να διεξάγει μια μεγάλη κλινική μελέτη του συστήματος, στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 1000 ασθενείς. Προσδοκία της μελέτης είναι να αναδειχθούν τα οφέλη αυτού του είδους της παρακολούθησης των ασθενών , ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί στη συνήθη φροντίδα στο χώρο της ογκολογίας , στο μέλλον. Στο έργο θα κληθούν να συμμετάσχουν ενήλικες ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και αιματολογικών κακοηθειών, και πρόκειται να υποβληθούν σε τουλάχιστον τέσσερις κύκλους επικουρικής χημειοθεραπείας.

Τα μέλη της ΕCPC-European Cancer Patient Coalition, έχουν βασικό ρόλο ως σύμβουλοι και συν-ερευνητές σε κάθε φάση του έργου για την παροχή συμβουλών και την ανατροφοδότηση από τους ασθενείς προκειμένου να εξασφαλισθεί ότι η μελέτη διεξάγεται σύμφωνα με τις απόψεις και τις ανάγκες των ασθενών.

Το eSMART έχει διάρκεια πέντε ετών και η ομάδα του έργου αποτελείται από διεθνούς φήμης εταίρους. Διαχειριστής του έργου είναι το Πανεπιστήμιο του Surrey, υπό την καθοδήγηση της Καθ. Νora Kearney και της Καθ. Roma McGuire. Στη διεξαγωγή της μελέτης συμμετέχουν:
• University of Surrey
• University of Athens
• King's College London
• University College Dublin
• University of California, San Francisco
• European Cancer Patient Coalition
• Medical University of Vienna
• NHS24
• Docobo Ltd
• University of Dundee
• Sykehuset Innlandet HF

Το έργο eSMART φιλοδοξεί να καταδείξει ότι η παροχή ασθενο-κεντρικής, προληπτικής φροντίδας με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της περίθαλψης ογκολογικών ασθενών, ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζει τις αυξημένες απαιτήσεις παροχής υγειονομικής περίθαλψης σε τριτοβάθμιες μονάδες σε όλη την Ευρώπη
• ενισχύοντας τις θεραπευτικές εκβάσεις και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών
• προωθώντας την καινοτομία στην ογκολογική περίθαλψη
• μειώνοντας κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια στην υποστηρικτική φροντίδα ασθενών με καρκίνου
• επιταχύνοντας τη διακρατική συνεργασία σε όλη την Ευρώπη
• ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας.

Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία μπορείτε να επικοινωνήσετε:
Τμήμα Νοσηλευτικής / Πανεπιστημίου Αθηνών στο epatiraki@nurs.uoa.gr Καθ. Ε. Πατηράκη – τηλ. 210 746-1464

Διαβάστε ακόμη:

Καρκίνος παχέος εντέρου: 4 τροφές με προστατευτική δράση

Ορθοκολικός καρκίνος: 5 ερωταπαντήσεις που σώζουν ζωές

«For Her»: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο της γυναίκας από τη Roche Hellas

«For Her»: Καμπάνια ενημέρωσης για τον καρκίνο της γυναίκας από τη Roche Hellas

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved