Η συνεχόμενη εξάπλωση της ψώρας, μιας άκρως μεταδοτικής νόσου
Ψώρα, μια επικίνδυνη δερματική νόσος, ιδιαίτερα μεταδοτική, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε καθαρές και βρώμικες επιδερμίδες.
Προκαλείται από το άκαρι της ψώρας (Sarcoptes scabiei), το οποίο ζει και αναπαράγεται σκάβοντας το δέρμα του ανθρώπου. Είναι μικροσκοπικό αραχνοειδές παράσιτο που προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα). Αν και για πολλά χρόνια είχε σταματήσει να ακούγεται, δυστυχώς φαίνεται να ξαναμπαίνει στη ζωή μας.
Το μικροσκοπικό άκαρι της ψώρας δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, έχει μικρό μέγεθος και δεν είναι μεγαλύτερο από τη μύτη μιας καρφίτσας. Σκάβει το δέρμα προκαλώντας αλλεργική αντίδραση, συνοδευόμενη από έντονη φαγούρα, μερικές φορές τόσο δυνατή κατά τη νύκτα που προκαλεί αϋπνία.
Παραμένει μια επικίνδυνη, άκρως μεταδοτική δερματική νόσος, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία εφόσον υπάρξει γρήγορη προσφυγή σε δερματολόγο για έγκυρη διάγνωση και άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.
Η καθυστερημένη διάγνωση, μιας και η ψώρα μοιάζει συχνότατα με άλλες δερματοπάθειες όπως η ξηροδερμία, το έκζεμα, η δερματίτιδα κ.α., θα αντιμετωπιστεί με πιο επώδυνες κλινικές εξετάσεις.
Χωρίς ξενιστή, το άκαρι της ψώρας μπορεί να ζήσει από 5 ημέρες έως 2 εβδομάδες. Αντιθέτως, στον ανθρώπινο οργανισμό επιζεί επί περίπου ένα μήνα.
Προσβάλλεται οποιαδήποτε φυλή, οποιοδήποτε φύλο και ηλικία, φτωχοί ή πλούσιοι, ανεξάρτητα αν ακολουθούν σωστούς κανόνες προσωπικής υγιεινής ή όχι.
Παρατηρείται συχνότατα σύγχυση μεταξύ ψώρας και ψωρίασης, η οποία πιθανότατα οφείλεται στο παρεμφερές όνομα, τη φαγούρα και τις δερματικές αλλοιώσεις που για κάποιον μη ειδικό φαίνεται να μοιάζουν. Όμως η ψώρα δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την ψωρίαση.
Η ψώρα μεταδίδεται σχεδόν πάντοτε από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή επαφή. Η στενή και παρατεταμένη επαφή μπορεί να αφορά όμως και μολυσμένα αντικείμενα (σεντόνια, έπιπλα, ενδύματα) και να μεταδοθεί χωρίς άμεση δερματική επαφή.
Διαβάστε περισσότερα στο cleaningnews.gr