ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: Ποιος είναι ο πιο μεταδοτικός ιός

Ο τρόπος που εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα είναι μοναδικός. Κινείται πανέξυπνα, εκμεταλλεύεται με μαεστρία το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να επιβιώσει και μπορεί πανεύκολα να ξεφύγει από τον ξενιστή του, μολύνοντας όποιον βρίσκεται τριγύρω.

Είναι ο πιο μεταδοτικός ιός και κατατάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα.

Η επιδημία που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, η οποία ξεκίνησε από τις εγκαταστάσεις της Ντίσνεϊλαντ τον περασμένο Δεκέμβριο, αποδεικνύει στην πράξη πόσο μεταδοτικός είναι ο ιός της ιλαράς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα καταγεγραμμένα περιστατικά λοίμωξης έχουν ήδη ξεπεράσει τα 100.

Πώς γίνεται να εξαπλώνεται η ιλαρά με τέτοια ιλιγγιώδη ταχύτητα και γιατί ο ιός είναι τόσο μεταδοτικός;

Ο Roberto Cattaneo είναι ο επιστήμονες που κατάφερε να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά. Ο καθηγητής Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας της Mayo Clinic μελετά τον ιό της ιλαράς εδώ και 30 χρόνια. «Είναι ο πιο μεταδοτικός ιός που υπάρχει», δηλώνει.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο ιός της ιλαράς ανήκει στην κατηγορία των ιών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως και ο ιός της γρίπης. Τέτοιου είδους ιοί εισβάλλουν στους πνεύμονες και αντιγράφονται στα τοιχώματά τους (επιθήλια). Όταν ο ιός της ιλαράς φτάσει στους πνεύμονες δεν παραμένει αδρανής, αλλά «κάνει αεροπειρατεία» σε ένα κύτταρο του ανοσοποιητικού κι έτσι εισβάλλει στο ανοσοποιητικό σύστημα. Εκεί, αντιγράφεται και εξέρχεται από τον οργανισμό κατά τρόπο... διαβολικό! Αντί να ξεκινά την ανοδική πορεία του από κάποιο σημείο βαθιά στους πνεύμονες, όπως αρκετοί άλλοι ιοί, ο ιός της ιλαράς απελευθερώνεται ορμητικά από το ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού, την τραχεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το σχετικό δημοσίευμα του ΤΙΜΕ, ο ιός της ιλαράς χρησιμοποιεί την τραχεία ως τραμπολίνο για να εξέλθει με ευκολία από την αναπνευστική οδό.

Όπως καταλαβαίνει κανείς, ο ιός εγκαθίσταται στο κατάλληλο σημείο ώστε να απελευθερωθεί και να εξαπλωθεί με ευκολία με τα σταγονίδια όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε. Με το βήχα και το φτάρνισμα απελευθερώνονται στον αέρα τεράστιες ποσότητες ιικού φορτίου. Όταν εξέρχεται από τον ξενιστή του, ο ιός της ιλαράς μπορεί να επιβιώσει επάνω σε μια επιφάνεια για δύο ώρες. Έαν κάποιος έχει μολυνθεί από τον ιό, θα μολύνει το 90% των ανθρώπων που υπάρχουν γύρω του, εάν αυτοί δεν έχουν κάνει το απαραίτητο εμβόλιο.

Τα παραπάνω εξηγούν γιατί η επιδημία ιλαράς στις ΗΠΑ εξαπλώνεται τόσο γρήγορα και γιατί έχει συνδεθεί τόσο άμεσα με το επικίνδυνο αντι-εμβολιαστικό κίνημα.

Διαβάστε επίσης:

«Εγωιστές» όσοι αρνούνται να κάνουν εμβόλια
Πότε "κολλάει" η ίωση
Ίωση: Οι 8 κανόνες για να μην κολλήσετε ποτέ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved