ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: «Ασπίδα» στην ελονοσία τα καλά βακτήρια του στομάχου

Η ελονοσία είναι μια νόσος που προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, με τα παιδιά κάτω των 5 ετών τα οποία ζουν στην Αφρική να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Gulbenkian de Ciência στην Πορτογαλία ισχυρίζονται ότι έκαναν μια ανακάλυψη που μπορεί να φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση της ελονοσίας: ένα συγκεκριμένο είδος "καλών" βακτηρίων στο στομάχι του ανθρώπου μπορεί να καταπολεμήσει με τεράστια επιτυχία την ελονοσία.

Αντί να γίνονται αιτία ασθενειών, αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν ανοσολογικές αντιδράσεις στον οργανισμό που τον προστατεύουν εναντίον του ιού της ελονοσίας.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι σε ενήλικες, ορισμένα στελέχη βακτηρίων Escherichia coli (γνωστό και ως E.coli) που ζουν στο έντερο μπορεί να προστατεύσουν έναντι της ελονοσίας μέσω παραγωγής μορίων σακχάρου (γλυκάνες), από την επιφάνεια τους.

Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει ως εχθρικές τις γλυκάνες και αντιδράει παράγοντας μεγάλο αριθμό φυσικών αντισωμάτων που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα και τα οποία φυσικά καταπολεμούν και κάθε άλλη πηγή που παράγει αυτές τις ουσίες, όπως το παράσιτο της ελονοσίας.

Σε αυτή την τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το παράσιτο που προκαλεί την ελονοσία -Plasmodium- παράγει ένα μόριο σακχάρου που μοιάζει με εκείνα από το "καλό" στέλεχος του E. coli και το οποίο ονομάζεται άλφα-gal (α-gal).

Όταν το α-gal από το E. coli εισήχθη στα έντερα των ποντικών, προκάλεσε το ανοσοποιητικό τους σύστημα να δημιουργήσει φυσικά αντισώματα, τα οποία αναγνωρίζουν το α-gal που παράγεται τόσο από το E.coli όσο όμως και από το Plasmodium και τους επιτέθηκαν.

Αυτή η διαδικασία σκότωσε τα παράσιτα Plasmodium και έτσι προστάτευσε τον οργανισμό των ποντικιών από την μετάδοση της ελονοσίας.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ελονοσία, επειδή δεν παράγουν αντισώματα στο α-gal σε αρκετά υψηλά επίπεδα για να προστατευθούν από την ελονοσία.

Έτσι κατασκεύασαν ένα εμβόλιο σε μορφή συνθετικών αντισωμάτων α-gal και το δοκίμασαν σε ποντίκια για να δουν πόσο αποτελεσματικό ήταν κατά της μετάδοσης της ελονοσίας από τα κουνούπια.

Διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο αύξησε τον αριθμό των αντισωμάτων του α-gal στα ποντίκια και ήταν πολύ αποτελεσματικό στην προστασία των ποντικιών έναντι της μόλυνσης από ελονοσία. Οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο θα έχει την ίδια επίδραση στον άνθρωπο.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell.

Διαβάστε επίσης:

Έλληνες επιστήμονες συμβάλλουν στην έρευνα για την κατανόηση της μετάδοσης της ελονοσίας

Unicef: 17.000 παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά

Φυματίωση: Βρήκαν τον γενετικό κώδικα ανίχνευσης διαφορετικών τύπων της ασθένειας

Οι επιστήμονες τρελάθηκαν: Ανάλυση αίματος μέσα από έξυπνο τηλέφωνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved