ΥΓΕΙΑ

Πότε το οξυγόνο είναι "καρκινογόνο"

Το οξυγόνο στον αέρα που αναπνέουμε μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PeerJ.

Οι ερευνητές Kamen Simeonov, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, και Daniel Himmelstein, από το Πανεπιστήμιο UCSF της Καλιφόρνια, εξέτασαν τις διαφορές στα επίπεδα οξυγόνου ανάλογα με το υψόμετρο ώστε να διαπιστώσουν αν επηρεάζονται οι δείκτες εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δείκτες για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μειώνονται όσο αυξάνεται το υψόμετρο. Να σημειωθεί πως σε μεγαλύτερο υψόμετρο υπάρχει λιγότερο οξυγόνο στον αέρα.

Το οξυγόνο αποτελεί ζωοδότη για κάθε οργανισμό, ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο τρόπος με τον οποίο το επεξεργάζεται το ανθρώπινο σώμα μπορεί να συμβάλει στην εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Είναι γνωστό πως το οξυγόνο είναι εξαιρετικά αντιδραστικό στοιχείο. Όταν τα κύτταρα του σώματος χρησιμοποιούν τα άτομα του οξυγόνου για να αξιοποιήσουν την ενέργεια που υπάρχει στις τροφές, παράγεται ένα φυσικό υπο-προϊόν, οι λεγόμενες ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη δομή των κυττάρων και στο DNA. Με τη σειρά τους, οι διαδικασίες αυτές μπορεί να πυροδοτήσουν τον καρκίνο.

Οι δύο ερευνητές συνέκριναν τους δείκτες καρκίνου σε 250 αμερικανικές κομητείες με διαφορετικό υψόμετρο και διαπίστωσαν ότι η επίπτωση για τον καρκίνο του πνεύμονα παρουσίαζε πτωτικές τάσεις (κατά 7,23 περιστατικά ανά 100.000 άτομα) για κάθε 1.000 μέτρα αύξησης στο υψόμετρο.

Αν και η συσχέτιση μεταξύ υψομέτρου και καρκίνου του πνεύμονα ήταν ισχυρή, δεν εντοπίστηκαν αντίστοιχες συσχετίσεις με τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του προστάτη ή τον καρκίνο του εντέρου. Η διαπίστωση αυτή υποδεικνύει ότι η διαδικασία της αναπνοής παίζει σημαντικό ρόλο στην περίπτωση αυτή.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως έλαβαν υπ' όψιν και άλλους βασικούς παράγοντες στην έρευνά τους, όπως η έκθεση στο φως του ήλιου και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Διαβάστε επίσης:

Πώς εξαπλώνεται ο καρκίνος του πνεύμονα (εικόνα)
Καρκίνος του πνεύμονα: Μπορεί να παραμείνει κρυμμένος για πάνω από 20 χρόνια
Η θερμοκρασία της αναπνοής σας δείχνει τον καρκίνο του πνεύμονα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved