ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα: Μάθετε τα είδη και τους τρόπους αντιμετώπισης

Τα κονδυλώματα είναι όγκοι του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (human papillomavirus - HPV).

Υπάρχουν περισσότερα από 60 είδη του HPV, μερικά από τα οποία τείνουν να προκαλούν κονδυλώματα στο δέρμα. Ο HPV προκαλεί την πολύ γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων στην επιδερμίδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα εμφανίζονται στα δάχτυλα, κοντά στα νύχια ή στα χέρια. Ορισμένοι τύποι του HPV μπορεί επίσης να προκαλέσουν κονδυλώματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Τα κονδυλώματα προκαλούνται μέσω της άμεσης επαφής με τον ιό HPV, που είναι μεταδοτικός. Ο ιός HPV μπορεί να μεταδοθεί τόσο με άμεση επαφή ατόμου-με-άτομο όσο και μέσω της επαφής με ένα αντικείμενο που χρησιμοποιείται από ένα άτομο με τον ιό.

Είδη κονδυλωμάτων

Πελματιαία κονδυλώματα

Αυτός ο τύπος κονδυλωμάτων εμφανίζεται συνήθως σαν μικρά φολιδωτά εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος, τα οποία έχουν αιμοφόρα αγγεία με θρόμβους, που εμφανίζονται ως μικρές μαύρες κουκίδες. Τα πελματιαία κονδυλώματα, όπως προδίδει και η ονομασία τους, εμφανίζονται στα πέλματα των ποδιών.

Κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα

Κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν στην ηβική περιοχή, στα γεννητικά όργανα, μέσα ή γύρω από τον πρωκτό, ή/και στον κόλπο. Μοιάζουν με μικρά ροζ-κόκκινα εξογκώματα. Συχνά εμφανίζονται σε συστάδες των τριών ή τεσσάρων και μπορεί να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα. Συνήθως δεν προκαλούν οξύ πόνο, αν και μπορεί να προκαλέσουν ήπιο πόνο, αιμορραγία και φαγούρα. Η λοίμωξη του HPV στην περιοχή αυτή είναι το πιο κοινό σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα (ΣΜΝ), ενώ ορισμένες μορφές του ιού μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επίπεδα κονδυλώματα

Αυτός ο τύπος κονδυλωμάτων είναι πιο κοινός σε εφήβους και παιδιά από ό,τι στους ενήλικες. Τα επίπεδα κονδυλώματα είναι λεία και μικρότερα από τους άλλους τύπους κονδυλωμάτων και γενικά εμφανίζονται στο πρόσωπο. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και στα πόδια, ιδίως στις γυναίκες.

Τρόποι αντιμετώπισης

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κονδυλώματα που αναπτύσσονται στο δέρμα είναι ακίνδυνα και μπορούν να εξαφανιστούν χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων θα πρέπει να εξεταστούν οπωσδήποτε από έναν γιατρό.

Μερικές φορές τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν και μετά τη θεραπεία, οπότε και θα χρειαστεί να την επαναλάβετε. Οι περισσότερες μέθοδοι απαιτούν αρκετό χρόνο. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ψύξη

Σε αυτή τη θεραπεία, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει υγρό άζωτο για να παγώσει τα κονδυλώματα. Σχηματίζεται κυψέλη γύρω από τα κονδυλώματα και ο νεκρός ιστός πέφτει μέσα σε περίπου μια εβδομάδα.

Cantharidin

Αυτή η ουσία προέρχεται από έναν τύπο σκαθαριού (blister beetle) και όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, σχηματίζει μια "φυσαλίδα" γύρω από το κάθε "σπυράκι". Μετά την εφαρμογή η περιοχή καλύπτεται με έναν επίδεσμο. Οι φυσαλίδες ανυψώνουν/ξεκολλάνε τα κονδυλώματα από το δέρμα, ώστε ο γιατρός στη συνέχεια να μπορεί να αφαιρέσει το νεκρό ιστό των κονδυλωμάτων.

Άλλες μέθοδοι

Αυτές περιλαμβάνουν την έγχυση μπλεομυκίνης απευθείας στο εσωτερικό των κονδυλωμάτων για να εξολοθρευτεί ο ιός HPV, και το Aldara, ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας που χορηγείται με τη μορφή αλοιφής.

Χειρουργική επέμβαση

Όταν τα κονδυλώματα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με άλλες θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει μια μικρή χειρουργική επέμβαση. Η βάση των κονδυλωμάτων θα καταστραφεί με μια ηλεκτρική βελόνα ή με κρυοχειρουργική επέμβαση (βαθιά τοπική κατάψυξη).

Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ

Αυτή η διαδικασία χρησιμοποιεί μια έντονη δέσμη φωτός (laser) για να κάψει και να καταστρέψει τον ιστό των κονδυλωμάτων.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα ΣΜΝ που σίγουρα δεν έχετε ξανακούσει

Κονδυλώματα: Η σεξουαλική ζωή μετά τη διάγνωση

Κονδυλώματα: Οι βασικοί τρόποι μετάδοσης

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved