ΥΓΕΙΑ

Δέκα σημάδια ότι έχετε πρόβλημα με το ποτό

Πιστεύετε ότι οι συνήθειές σας στην κατανάλωση αλκοόλ εμπίπτουν στα όρια του φυσιολογικού; Ίσως τα πράγματα να μην είναι όπως θέλετε να πιστεύετε...

Ένα ποτήρι κρασί μαζί με το βραδινό γεύμα ή μερικές μπύρες κατά την έξοδο του Σαββάτου σίγουρα δεν είναι πρόβλημα εάν δεν πίνετε καθόλου μέσα στην εβδομάδα.

Καθώς όμως η αρνητική επίδραση της υπερκατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία μας είναι αποδεδειγμένη –μπορεί να μειώσει το προσδόκιμο ζωής έως και κατά 23 χρόνια!– καλό είναι να έχουμε κατά νου ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια της προβληματικής κατανάλωσης.

1. Βραδινή ενούρηση

Πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας και ξυπνάτε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να πάτε στην τουαλέτα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί αποτελεσματικά τη συνολική ποσότητα αλκοόλ που προσλαμβάνει. Το σώμα παράγει μια αντι-διουρητική ορμόνη προκειμένου να ρυθμίσει αποτελεσματικά την ποσότητα των ούρων που απορρίπτει. Η ορμόνη αυτή δίνει εντολή στα νεφρά να συμπυκνώσει τα ούρα, ώστε να μη χρειάζεται να πηγαίνουμε συνεχώς στην τουαλέτα. Τη νύχτα παράγονται μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης για να μη διακόπτεται ο ύπνος, όμως το αλκοόλ αναστέλλει τη λειτουργία αυτή και το σώμα μας ζητά επίμονα να απελευθερώσει τα ούρα.

2. Ξηροφθαλμία το πρωί

Το αλκοόλ αφυδατώνει ολόκληρο το σώμα κι έτσι μπορεί να εμποδίσει την επαρκή παραγωγή δακρύων, διαδικασία απαραίτητη ώστε ο οφθαλμός να παραμείνει ενυδατωμένος.

3. Το αλκοόλ ως αγχολυτικό

Για ορισμένους, η κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται απαραίτητη μετά από μια δύσκολη μέρα. Μπορεί μάλιστα να ανυπομονούν να επιστρέψουν στο σπίτι μετά τη δουλειά για να απολαύσουν ένα ποτό και να χαλαρώσουν. Μια τέτοια κατάσταση είναι σαφώς προβληματική, καθώς το αλκοόλ όχι μόνο δεν καταπολεμά το στρες αλλά μπορεί να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα.

4. Συχνός στομαχόπονος

Ο στομαχόπονος και η διάρροια μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως τα περιττά υγρά.

5. Νεύρα και απώλεια μνήμης

Το αλκοόλ μπορεί να διαταράξει το φυσιολογικό κύκλο του ύπνου, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε κουρασμένοι την επόμενη ημέρα. Κατ' επέκταση, είμαστε πιο νευρικοί και η μνήμη μας υπολειτουργεί.

6. Αϋπνία

Περίπου το 60% των ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού πάσχει από αϋπνία. Επίσης, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν επιτρέπει στον οργανισμό να περάσει στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και μάλιστα αυτή η αρνητική επίδραση μπορεί να επιμείνει για μερικά χρόνια μετά τη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ.

7. Αυξημένη ανοχή στο αλκοόλ

Εάν δε νιώθετε ζάλη μετά από μερικά ποτά, αυτό σημαίνει ότι το σώμα έχει συνηθίσει την παρουσία του αλκοόλ και δεν επηρεάζεται από τις μικρές ποσότητες.

8. Χαλασμένα δόντια

Το κόκκινο κρασί δημιουργεί κηλίδες στην εσωτερική πλευρά της οδοντοστοιχίας κοντά στη γλώσσα και ανάμεσα στα δόντια, ενώ το λευκό κρασί και η μπύρα φθείρουν το σμάλτο, με αποτέλεσμα τα δόντια να κιτρινίζουν και να γίνονται πιο ευαίσθητα.

9. Αλλοίωση της απόχρωσης του δέρματος

Το κιτρίνισμα της επιδερμίδας, ο λεγόμενος ίκτερος, είναι πιθανή ένδειξη της βλάβης στο συκώτι λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

10. Στερητικό σύνδρομο

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ ή η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα στερητικού συνδρόμου. Καθώς ο οργανισμός συνηθίζει την παρουσία του αλκοόλ, ζητά όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και αν το αίτημα αυτό δεν ικανοποιηθεί διαταράσσεται η βιολογική λειτουργία του οργανισμού και παράλληλα εκδηλώνονται αλλαγές στη συμπεριφορά.

Διαβάστε επίσης:

Πόσα χρόνια ζωής κόβει το αλκοόλ – Το γράφημα του τρόμου
Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα
Πίνετε σαν Έλληνας, σαν Άγγλος ή σαν... Λευκορώσος;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved