ΥΓΕΙΑ

Ανδρική υπογονιμότητα: Ποιο πρόβλημα υγείας φανερώνει

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια εκπληκτική μηχανή. Κάθε επιμέρους τμήμα του λειτουργεί αποτελεσματικά και συνεκτικά προς τα υπόλοιπα, από τους μύες, τις αρθρώσεις και τα οστά έως τις δαιδαλώδεις κυτταρικές διεργασίες.

Γι' αυτό και όταν κάποιος λαμβάνει διάγνωση για μια ασθένεια βιώνει ένα ντόμινο αντιδράσεων που μπορεί να επηρεάσουν άλλα «εξαρτήματα» της μηχανής. Η υπογονιμότητα είναι μια τέτοια αντίδραση και οφείλεται πιθανώς στην ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στη επιθεώρηση Fertility and Sterility.

«Περίπου το 15% των ζευγαριών [στις ΗΠΑ] αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας και στα μισά από τα ζευγάρια αυτά το πρόβλημα εντοπίζεται στον άντρα», δηλώνει ο βασικός συντάκτης της μελέτης Δρ Michael Eisenberg, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ουρολογίας και διευθυντής του Τμήματος Ανδρικής Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας πως «θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στα εκατομμύρια των ανδρών που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους δυσκολίες».

Υπάρχει μια άμεση αλληλεπίδραση ανάμεσα στο στρες/την υπέρταση και την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Οι μεταβλητές αυτές μπορεί να δημιουργήσουν ένα φαύλο κύκλο κακής υγείας και μειωμένης λειτουργικότητας.

Ο άντρας μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας εάν υπάρχει βλάβη στο αγγειακό σύστημα και αυτό είναι ένα πολύ αντιπροσωπευτικό παράδειγμα για την παραπάνω αλληλεπίδραση. Όπως είναι φυσικό, κάτι τέτοιο δημιουργεί στον άντρα στρες και το στρες με τη σειρά του έχει αποδειχθεί πως αποδυναμώνει το σπέρμα.

«Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την ανδρική υπογονιμότητα, πρέπει να αξιολογούμε τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του άνδρα», τονίζει ο Eisenberg.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του εντόπισαν τη συσχέτιση μεταξύ υπέρτασης και υπογονιμότητας έπειτα από ανάλυση του ιατρικού ιστορικού 9.387 ανδρών με μέση ηλικία τα 38 έτη. Αποδείχθηκε πως ποσοστό 44% των ανδρών αντιμετώπιζε πρόβλημα υπογονιμότητας λόγω κάποιου υποκείμενου προβλήματος υγείας. Η δυσλειτουργία στην καρδιά ή το αγγειακό σύστημα και η υπέρταση φάνηκε να παίζουν το βασικότερο ρόλο.

Διαβάστε επίσης:

Η διατροφή της καλής στύσης

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved