ΥΓΕΙΑ

Κόκκινες ελιές: Πόσο επικίνδυνες είναι;

Οι κόκκινες ελιές, τα σκούρα κόκκινα στίγματα που μπορεί να εντοπίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος, αλλά και στο πρόσωπο, είναι δυσπλασίες αγγειακής φύσης του δέρματος.

Πολλοί ασθενείς ανησυχούν, καθώς οι κόκκινες ελιές είναι συνήθως πάνω από μία και εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία.

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα, όπως λέγονται, είναι κληρονομούμενες καλοήθεις αγγειακές βλάβες που αποτελούν μόνο αισθητικό πρόβλημα και θεραπεύονται με ειδικά αγγειακά laser.

Στην αρχική τους εμφάνιση μπορεί να είναι μόνο το ένα δέκατο του χιλιοστού σε διάμετρο και σχεδόν επίπεδα, που εμφανίζονται ως μικρές κόκκινες κουκίδες. Ωστόσο, στη συνέχεια, συνήθως αναπτύσσονται σε περίπου ένα ή δύο χιλιοστά μήκος, και μερικές φορές σε ένα ή περισσότερα εκατοστά σε διάμετρο. Καθώς μεγαλώνουν, τείνουν να μεγαλώνουν σε πάχος, και μπορεί να πάρουν υπερυψωμένο και στρογγυλεμένο σχήμα θόλου.

Επειδή τα αιμοφόρα αγγεία που περιλαμβάνει ένα κερασοειδές αιμαγγείωμα είναι τόσο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, μπορεί με τριβή με κάποιο ρούχο ή σε σεντόνι να αιμορραγήσουν.

Τα κερασοειδή αιμαγγειώματα εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μέσης ή και νεαρής ηλικίας και η συχνότητα και το μέγεθός τους αυξάνεται με τα χρόνια. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν με πιο επιθετικό τρόπο σε οποιαδήποτε ηλικία.

Η αιτία για την ανάπτυξή τους δεν είναι γνωστή. Σπάνια προκαλούνται από μια εσωτερική κακοήθεια. Το αιμαγγείωμα μπορεί να έχει αναπτυχθεί μέσω δύο διαφορετικών μηχανισμών: αγγειογένεση (ο σχηματισμός νέων αγγείων) και φλεβογένεση (ο σχηματισμός νέων φλεβών)

Η αφαίρεσή τους σπανίως κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να γίνει με κρυοχειρουργική ή ηλεκτροχειρουργική, όπου επιτυγχάνεται με καταστροφή/κάψιμο του ιστού με έναν καθετήρα που έχει ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης αποτελεσματική είναι η χρήση λέιζερ.

Γενικά τα κερασοειδή αιμαγγειώματα είναι ακίνδυνα, εκτός από πολύ σπάνιες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν μια ξαφνική εμφάνιση πολλών αγγειωμάτων, το οποίο μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας εσωτερικής ανάπτυξης κακοήθειας.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτοδίνη: Από τι προκαλείται και γιατί πρέπει να σας ανησυχήσει

Σημάδια κακής υγείας που φαίνονται στο πρόσωπο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved