Άνοια: Βρέθηκε το «αδύναμο σημείο» του εγκεφάλου
Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πως μια συγκεκριμένη περιοχή που αναπτύσσεται στα τελευταία χρόνια της εφηβείας και ξεκινά να εκφυλίζεται αρκετά νωρίς όσο μεγαλώνουμε αποτελεί το «αδύναμο σημείο» του εγκεφάλου και παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση της άνοιας αλλά και της σχιζοφρένειας.
Επί του παρόντος, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να προβλέψουν ποιος μπορεί να εκδηλώσει είτε άνοια είτε σχιζοφρένεια.
Τα ευρήματα της νέας μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση PNAS, υποδεικνύουν την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθούν οι ειδικοί ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Παλαιότερα οι γιατροί αποκαλούσαν τη σχιζοφρένεια «πρώιμη άνοια», όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πλήττονται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου στις δύο τόσο διαφορετικές μεταξύ τους νόσους.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC, οι ερευνητές από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών (MRC) πραγματοποίησαν εγκεφαλικές απεικονίσεις σε 484 εθελοντές ηλικίας 8 έως 85 ετών, παρατηρώντας ποιες αλλαγές συμβαίνουν στον εγκέφαλο με την πάροδο των ετών.
Οι απεικονίσεις αποκάλυψαν ένα χαρακτηριστικό μοτίβο: οι περιοχές του εγκεφάλου που αναπτύσσονται τελευταίες είναι και οι πρώτες που εμφανίζουν σημάδια κατάπτωσης λόγω γήρανσης.
Αυτές οι περιοχές του εγκεφάλου –ένα δίκτυο νευρικών κυττάρων ή φαιάς ουσίας– συντονίζουν πληροφορίες υψηλού επιπέδου, πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω των αισθήσεων, όπως η όραση και η ακοή.
Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τις εγκεφαλικές απεικονίσεις ασθενών με Αλτσχάιμερ και σχιζοφρένεια, εντόπισαν βλάβες στις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου.
Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι οι δύο παθήσεις –αν και ολότελα διαφορετικές– συνδέονται άμεσα. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Hugh Perry από το MRC, η ανακάλυψη αυτή «αποτελεί το σημαντικότατο αλλά άγνωστο μέχρι τώρα συνδετικό κρίκο μεταξύ της διαδικασίας ανάπτυξης, γήρανσης και εκδήλωσης της ασθένειας στον εγκέφαλο».