ΥΓΕΙΑ

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας αλλά και του άνδρα.

Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, είναι μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι στο χρώμα του δέρματος ή ροζ. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται με την αφή.

Τα κονδυλώματα είναι το σύμπτωμα οξείας ιογενούς πάθησης που οφείλεται σε ιούς της οικογένειας των ιών των Ανθρώπινων Θηλωμάτων (Human Papilloma Viruses - HPV), η οποία περιλαμβάνει πάνω από 100 στελέχη, που ονομάζονται με αριθμούς. Υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα είναι κυρίως οι τύποι 6 και 11.

Πού εμφανίζονται

Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου (περίνεο). Επίσης, μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας.
Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό.

Συμπτώματα

Τα κονδυλώματα στις γυναίκες συνήθως δεν έχουν συμπτώματα. Δεν πονάνε και δεν δημιουργούν φαγούρα. Η ασθενής τα αντιλαμβάνεται συνήθως με την αφή ή τα βλέπει με μεγεθυντικό καθρεφτάκι. Σπανίως αναφέρεται κνησμός, ενώ σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.

Τα συμπτώματα των κονδυλωμάτων στους άνδρες είναι τα εξής:
-Κνησμός (φαγούρα) του πέους, του όσχεου, της πρωκτικής χώρας
-Επιμόλυνση των βλαβών από μικρόβια
-Αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη στα άτομα που πάσχουν από πρωκτογεννητικά κονδυλώματα.

Διάγνωση

Στις γυναίκες η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού οφθαλμού αν οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία, με κολποσκόπηση, με τεστ Παπανικολάου και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο και με πρωκτοσκόπηση όταν χρειάζεται.

Στους άνδρες η εξέταση των γεννητικών οργάνων αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής, αλλοιώσεις στο χρώμα της σάρκας ή λευκές, επίπεδες ή επηρμένες, μεμονωμένες ή κατά συστάδες. Άρα η διάγνωση τίθεται κλινικά.

Μετάδοση

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο τα μεταδώσει. Ακόμη και αν το χέρι του έρθει σε επαφή με κονδυλώματα, μπορεί με μεγάλη ευκολία να μεταφέρει ιούς σε άλλες περιοχές είτε των γεννητικών οργάνων του είτε στα γεννητικά όργανα του συντρόφου του.

Πώς αλλιώς μεταδίδονται;

Από τη μητέρα στο έμβρυο κατά την διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού. Για το λόγο αυτό, συνήθως συνιστάται καισαρική τομή αν υπάρχουν κονδυλώματα.

Σπανίως μεταδίδονται με το στοματικό σεξ. Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης, αλλά όχι πλήρως, καθώς προστατεύονται μόνο οι περιοχές που έρχονται σε επαφή με το προφυλακτικό.

Θεραπεία

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιορίζεται στην εξάλειψη των συμπτωμάτων, καθώς ο ιός παραμένει στον οργανισμό εφ' όρου ζωής. Οι δυσπλασίες, τα κονδυλώματα και τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται -αν και μπορεί να υποτροπιάσουν- με θεραπεία με χημικές ουσίες (π.χ. ποδοφυλλοτοξίνη), καυτηριασμό, θεραπεία με λέιζερ (για εξάχνωση των βλαβών), πάγωμα με υγρό άζωτο ή χειρουργική αφαίρεση.

Διαβάστε επίσης:

Θανατηφόρα νόσος μεταδίδεται με τα ακάρεα

Κολικός νεφρού: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved