ΥΓΕΙΑ

Υπέρταση: Γιατί επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική λειτουργία

Το να βάζετε πάντα λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό μπορεί να μοιάζει άκακο, αλλά εμπεριέχει κίνδυνο εκδήλωσης υπέρτασης και αυτή με τη σειρά της μπορεί να περιορίζει την εγκεφαλική σας λειτουργία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Neurology.

Ομάδα ερευνητών από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα πέρασε 20 χρόνια μελετώντας την πίεση του αίματος και την εγκεφαλική λειτουργία 13.000 ατόμων ηλικίας 48-67 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν περιοδικά για την πίεση του αίματός τους, την ικανότητα μνήμης, καθώς και σε λεκτικές και μαθηματικές δεξιότητες.

Μέσα από πολυετείς αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν μια σχεδόν 7% μείωση στην εγκεφαλική τους λειτουργία (που ισοδυναμεί με γήρανση του εγκεφάλου κατά 2,7 χρόνια περισσότερο) σε σύγκριση με εκείνους που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου η υπέρταση εμφανιζόταν σε πρώιμη ηλικία, φαινόμενο που είναι γνωστό και ως "προ-υπέρταση", ο εγκέφαλος στα άτομα αυτά υπέστη επίσης μείωση στην ικανότητα επεξεργασίας και μνήμης.

"Οι διαφορές δεν είναι τεράστιες, αλλά είναι το ισοδύναμο με 2,7 χρόνια μεγαλύτερης εγκεφαλικής ηλικίας και αυτό σημαίνει ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ, αν έρθει, θα έρθει νωρίτερα, και όσον αφορά τον γενικότερο πληθυσμό, αυτό είναι μια πληροφορία που μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά", επισήμανε η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Rebecca F. Gottesman.

Η Gottesman υποστηρίζει επίσης ότι τα ευρήματα αυτά θα πρέπει να ενθαρρύνουν όλους τους ανθρώπους, τόσο τους νέους όσο και τους ηλικιωμένους, να προσέχουν πάντα την αρτηριακή τους πίεση, καθώς και τις συνήθειες που θα την διατηρήσουν, δηλαδή την υγιεινή διατροφή και την τακτική άσκηση.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ: Τι ηλικία έχει ο εγκέφαλός σας;

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν παθαίνουμε εγκεφαλικό

Τι είδους τσάι πρέπει να πίνετε αν έχετε υπέρταση

Πότε ο κίνδυνος υπέρτασης φαίνεται στο... δέρμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved