ΥΓΕΙΑ

Το κάνετε πολλές ώρες κάθε ημέρα και σας σκοτώνει σταθερά!

Ιστορικά, ο άνθρωπος υπήρξε πάντα ένα δραστήριο ον. Έτσι, ο οργανισμός μας εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργεί στον βέλτιστο βαθμό, όταν είμαστε δραστήριοι.

Ωστόσο, ο καθιστικός τρόπος της σύγχρονης ζωής, έχει κάνει τον μέσο άνθρωπο νωθρό, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η απραξία (πέραν του ύπνου φυσικά) για πάνω από 6 ώρες καθημερινά, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που δεν κάθεται άπραγος για πάνω από 3 ώρες την ημέρα. Αυτό μάλιστα ισχύει ακόμη και αν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, για κάποιο διάστημα ασκείστε κιόλας. Έρευνες έχουν δείξει ότι το μόνο που η βοηθάει είναι η μείωση των ωρών που παραμένετε σε απραξία.

Η καθιστική ζωή οδηγεί στην παχυσαρκία. Έχει αποδειχτεί ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι κάθονται κατά μέσο όρο 2,5 ώρες/ημέρα περισσότερο από τους αδύνατους ανθρώπους. Είναι χαρακτηριστικό του σύγχρονου τρόπου ζωής ότι την 20ετία από το 1980 μέχρι και το 2000 τα ποσοστά παχυσαρκίας σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Για τους περισσότερους από εμάς, το να καθόμαστε σε μια καρέκλα για πάνω από 8 ώρες την ημέρα είναι σχεδόν αναπόφευκτο επειδή αποτελεί μέρος της εργασίας μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αναζητάμε πάντα μια καρέκλα και όλες τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι 30 λεπτά ήπιας δραστηριότητας καθημερινά δεν είναι αρκετά και πως πρέπει να διακόπτουμε τις περιόδους που είμαστε καθιστοί με συχνούς ολιγόλεπτους περιπάτους.

Εκείνοι που κάθονται στον καναπέ και παρακολουθούν τηλεόραση για 3 ή παραπάνω ώρες την ημέρα είναι κατά 64% πιο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή νόσο. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι από αυτούς τους ανθρώπους, ακόμα και εκείνοι που κάνουν ήπια γυμναστική είναι το ίδιο υπέρβαροι.

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Αναλυτικά ο τρόπος που επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό

Τρεις ασκήσεις για το "πιάσιμο" στη μέση (φωτογραφίες)

Πέντε απρόσμενοι λόγοι που δεν έχετε ενέργεια

Πότε ο πόνος στο χέρι είναι Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved