ΥΓΕΙΑ

Έμπολα: Πώς μεταδίδεται και πόσο μεταδοτικός είναι (γράφημα)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να καταγραφούν τουλάχιστον 20.000 νέα κρούσματα λοίμωξης από τον επικίνδυνο ιό Έμπολα.

Ο Έμπολα έχει σπείρει τον πανικό όχι μόνο στη Δυτική Αφρική, όπου τα θύματα αυξάνονται σε αριθμό μέρα με τη μέρα, αλλά και στην Ευρώπη και την Αμερική.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά στελέχη του ιού (Zaire, Sudan, Tai Forest, Bundibugyo, Reston). Το στέλεχος Zaire είναι το πιο επικίνδυνο και είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόσφατο δραματικό ξέσπασμα στη Δυτική Αφρική.

Τρόποι μετάδοσης

Ο Έμπολα μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα ζώα, με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις, τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ζώου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ιός φιλοξενείται στο γένος των φρουτοφάγων νυχτερίδων, χωρίς όμως το θηλαστικό να νοσεί εξαιτίας του ιού. Το εμπόριο νυχτερίδων αλλά και άλλων θηλαστικών, όπως οι γορίλες και οι χιμπατζήδες, ευθύνεται για την έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Με το μαγείρεμα του μολυσμένου κρέατος ο ιός καταστρέφεται, όμως η άμεση επαφή με το ωμό κρέας μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση του ιού στον άνθρωπο.

Όταν πια έχει μολύνει τον άνθρωπο, ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται με την άμεση επαφή με το αίμα, τις απεκκρίσεις τα εσωτερικά όργανα και γενικότερα τα σωματικά υγρά του ασθενούς.

Κίνδυνος μετάδοσης

Σύμφωνα με στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αλλά και με δεδομένα που δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά PLOS Currents και Nature, αν όλοι οι άνθρωποι ήταν ευάλωτοι στον Έμπολα για κάθε έναν που μολύνεται η λοίμωξη θα μεταδιδόταν σε άλλους δύο.

Ο αριθμός αυτός είναι βέβαια ενδεικτικός και διαφέρει από τον πραγματικό κίνδυνο μετάδοσης ανά περιοχή.

Διαβάστε επίσης:

Μάθετε τις 5 ασθένειες που είναι πιο θανατηφόρες από τον Έμπολα
Έμπολα: Η επιδημία μπορεί να συγκριθεί μόνο με το AIDS λένε οι ειδικοί
Έμπολα: Έτοιμη η Ευρωπαϊκή Ένωση για την άφιξη του ιού

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved