ΥΓΕΙΑ

Μάθετε τις 5 ασθένειες που είναι πιο θανατηφόρες από τον Έμπολα

Με αφορμή τα κρούσματα του δυνητικά θανατηφόρου ιού Έμπολα που αυξάνονται καθημερινά και το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην Ευρώπη, η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας TheTelegraph συγκέντρωσε τις πέντε ασθένειες, οι οποίες, σύμφωνα με τα στατιστικά, αποδεικνύονται πιο θανατηφόρες.

Το στέλεχος του ιού, που έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 3.000 ανθρώπων στη Δυτική Αφρική, έχει ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 55%, ωστόσο άλλα στελέχη του αγγίζουν ακόμη και το 90%.

Αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα

Πρόκειται για μια σπάνια, αλλά πολύ θανατηφόρα ασθένεια, η οποία «χτυπά» το νευρικό σύστημα. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί αν το μολυσμένο, στάσιμο γλυκό νερό εισέλθει βαθιά μέσα στη ρινική κοιλότητα.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί πεθαίνει μέσα σε 14 ημέρες από την έκθεση. Μόνο πέντε άνθρωποι έχουν επιζήσει από αυτήν την ασθένεια, ανεβάζοντας το ποσοστό θνησιμότητας εξαιτίας αυτής στο 97%.

Λύσσα

Προκαλεί το θάνατο 55.000 ανθρώπων κάθε χρόνο και συνεχίζει να υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου. Μεταδίδεται μέσα από δαγκώματα ή τραυματισμούς από μολυσμένα ζώα. Οδηγεί στο θάνατο σχεδόν πάντα, όταν παρουσιαστούν τα συμπτώματα, συνήθως έναν με τρεις μήνες μετά τη μόλυνση.

Άνθρακας

Η ασθένεια –που συνήθως χτυπούσε ζώα από τα σπόρια των βακτηρίων στο έδαφος- είναι πλέον πολύ σπάνια στα οικόσιτα ζώα και τον άνθρωπο. Η πιο επικίνδυνη μορφή, ο εισπνεόμενος άνθρακας, είχε ποσοστά επιβίωσης της τάξης του 10-15% για τους ασθενείς.

Ο άνθρακας σκότωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου από τον Louis Pasteur. Το τελευταίο θανατηφόρο περιστατικό στις ΗΠΑ σημειώθηκε το 1976 στην Καλιφόρνια.

Πανούκλα

Πρόκειται για μία από τις τρεις παγκόσμιες πανδημίες της ιστορίας, που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα ποσοστά θνησιμότητας από την πνευμονική πανώλη πλησιάζουν το 100% αν δεν γίνει θεραπεία, ενώ ορισμένα στελέχη της βουβωνικής πανώλης έχουν ποσοστά θνησιμότητας της τάξης του 70%. Η ασθένεια εξακολουθεί να υπάρχει, ακόμη και σε αναπτυγμένες χώρες.

HIV/AIDS

Σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας, το πρώτο περιστατικό της πανδημίας του HIV/AIDS εντοπίζεται στην Κινσάσα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη δεκαετία του 1920. Από τότε έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας περίπου 75 εκατ. ανθρώπους και σκοτώνοντας 36 εκατ. από αυτούς.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved