ΥΓΕΙΑ

Οι γιατροί προειδοποιούν για τη νόσο που «τρώει» το συκώτι

Οι ειδικοί της υγείας προειδοποιούν για την επιδημία μίας ασθένειας του ήπατος, με πολλά μάλιστα κρούσματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία βαίνουν σύμφωνα με τα στατιστικά συνεχώς αυξανόμενα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) που προσβάλλει ένα στα δέκα παιδιά και εφήβους και τουλάχιστον το 20% των ενηλίκων.

Φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου δεν υπάρχουν και ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπισή της, είναι η αναχαίτιση της κύριας αιτίας που την προκαλεί, την παχυσαρκία.

Σε περίπτωση, μάλιστα, μη έγκαιρης αντιμετώπισης, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς προκαλείται η νόσος

Η λιπώδη νόσος του ήπατος προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, του προκαλεί τις ίδιες βλάβες με αυτές που παρατηρούνται στους αλκοολικούς. Η μόνη διαφορά είναι ότι στους τελευταίους οι βλάβες προκαλούνται από το αλκοόλ, ενώ στη συγκεκριμένη ασθένεια από την κακή διατροφή και την παχυσαρκία.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η μη αλκοολική λιπώδη νόσος του ήπατος ήταν πολύ σπάνια και αβλαβής.

Σήμερα, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και τύπου 2 διαβήτη, ενώ στο 10-20% των περιπτώσεων το συσσωρευμένο λίπος οδηγεί σε φλεγμονή και δημιουργία ουλών, οι οποίες σταδιακά καταστρέφουν το όργανο, ανοίγοντας τον δρόμο για κίρρωση, καρκίνο και ηπατική ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με μελέτες, το 3% των ενηλίκων πάσχει από αυτή την προοδευτικά εξελισσόμενη μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, ενώ αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αιτία μεταμόσχευσης ήπατος.

Αν και έχουν επενδυθεί τεράστια ποσά στην αναζήτηση ενός φαρμάκου για τη νόσο, θα περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου διατεθεί κάποιο στο εμπόριο.

Έτσι, η ρύθμιση του σωματικού βάρους φαίνεται πως αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπισή της νόσου, διότι η συνεχής αύξησή του φαίνεται ότι αποτελεί την κινητήριο δύναμη πίσω από τη μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Διαβάστε επίσης:

Αν δεις αυτά στα γεννητικά σου όργανα, πρέπει να ανησυχήσεις...

Με ποια προβλήματα υγείας συνδέεται κάθε ομάδα αίματος

Πονοκέφαλος: Πότε μαρτυρά ανεύρυσμα, μηνιγγίτιδα ή αιμάτωμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved