ΥΓΕΙΑ

Ο ελλιπής ύπνος συρρικνώνει τον εγκέφαλο

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα κοινής έρευνας επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία και από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, σχετικά με τις αιτίες που μπορεί να συρρικνώνεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 147 ενήλικων Νορβηγών τους οποίους παρακολουθούσαν επί 3,5 χρόνια.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με την ποιότητα του ύπνου τους, τις συνήθειες/ρουτίνα που ακολουθούν στον ύπνο καθώς και τυχόν αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά μέσο όρο, ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες χρειαζόταν 20 λεπτά για να αποκοιμηθεί το βράδυ και η συνολική διάρκεια του ύπνου του ήταν 7 ώρες.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι οι συμμετέχοντες που είχαν κακή ποιότητα ύπνου ή/και κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν υποστεί συρρίκνωση στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου τους, και εμφάνιζαν υποβάθμιση ή ατροφία σε άλλες τρεις περιοχές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών που είναι υπεύθυνες για τη συλλογιστική, το σχεδιασμό, τη μνήμη και την επίλυση προβλημάτων.

Ο εγκέφαλος αποτελείται από φαιά (γκρι) και λευκή ουσία. Ωστόσο, η φαιά ουσία αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος και είναι εκεί όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των νευρώνων του εγκεφάλου. Οι νευρώνες μας επιτρέπουν να σκεφτούμε, να βλέπουμε, να ακούμε, να μιλάμε, να αισθανόμαστε και να κινούμαστε.

Η λευκή ουσία παίρνει το όνομά της από το λευκό χρώμα των νευρώνων που περιέχει, και οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ταχύτατη μεταφορά των μηνυμάτων σε όλο τον εγκέφαλο. Η φαιά ουσία, από την άλλη πλευρά, είναι το "κλειδί" για την επεξεργασία των πληροφοριών, όταν αυτές μεταφέρονται κατά μήκος των νευρικών ινών μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.

Η συρρίκνωση του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με τη μείωση της μνήμης, τη δυσκολία στη σκέψη, και την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Neurology.

Διαβάστε επίσης:

Γονιμότητα: Ο ρόλος-κλειδί του φωτός κατά τη διάρκεια του ύπνου

Πόσο πρέπει να κοιμάστε για να μην αρρωσταίνετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved