Νερό στο αυτί: Ο σωστός τρόπος για να το βγάλετε
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τα αυτιά είναι να μπει νερό είτε κατά τη διάρκεια ενός ντους στο σπίτι είτε κατά τη διάρκεια μπάνιου στη θάλασσα.
Τι κάνουμε, όμως, σε αυτή την περίπτωση για το βγάλουμε και ποιες τακτικές απαγορεύονται καθώς μπορεί να προκαλέσουν σημαντική βλάβη στο αυτί μας; Τις απαντήσεις δίνουν οι ειδικοί.
Τι να κάνετε!
- Γυρίστε ελαφρά προς το πλάι και περιμένετε για λίγο, ώστε παγιδευμένο νερό να τρέξει προς τα κάτω από μόνο του. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε:
- Χρησιμοποιήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι, ώστε να στεγνώσετε τον εξωτερικό ακουστικό πόρο.
- Ρίξτε 10 σταγόνες καθαρό οινόπνευμα. Το οινόπνευμα αναμειγνύεται με το νερό, με αποτέλεσμα να εξατμιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
- Κάθε φορά που παγιδεύεται νερό στα αυτιά σας, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικές σταγόνες.
- Εάν πονάτε, ίσως έχει προκληθεί διάτρηση τυμπάνου, οπότε μην κάνετε τίποτα από τα παραπάνω και επισκεφθείτε κάποιον ειδικό.
Τι να μην κάνετε!
- Μη χτυπήσετε σε καμία περίπτωση το αυτί σας και μην το ξύσετε
- Μη χρησιμοποιήσετε το δάχτυλό σας και αντικείμενα όπως μπατονέτες ή άλλα αιχμηρά, ώστε να απελευθερωθεί το νερό, καθώς έτσι μπορεί να προκληθεί τραυματισμός
Τι μπορεί να συμβεί αν το νερό μείνει στο αυτί για μεγάλο διάστημα;
Αν το νερό έχει παραμείνει στο αυτί λόγω ανατομικής ανωμαλίας, εξατμίζεται μόνο του μέσα σε λίγες ώρες, οπότε δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Στην περίπτωση όμως που έχει φουσκώσει η κυψελίδα μπορεί να προκληθεί φλεγμονή (εξωτερική ωτίτιδα) με πόνο, η οποία απαιτεί ιατρική αντιμετώπιση.
Πώς αντιμετωπίζεται ιατρικά;
Η ιατρική αντιμετώπιση συνίσταται στον καθαρισμό του αυτιού και στοχεύει στην αφαίρεση της κυψελίδας. Αν, ωστόσο, έχει δημιουργηθεί φλεγμονή που προκαλεί πόνο, μπορεί να χρειαστεί και λήψη αντιβιοτικών.