ΥΓΕΙΑ

Οι κακές συνήθειες που «αποσυντονίζουν» τις ορμόνες σας

Οι ορμόνες είναι οι «χημικοί αγγελιαφόροι» του οργανισμού και ρυθμίζουν δεκάδες λειτουργίες, όπως η όρεξη, το βάρος, η διάθεση και η ερωτική επιθυμία.

Οι εναλλαγές στα επίπεδα των ορμονών είναι ως ένα βαθμό φυσιολογικές, ωστόσο ορισμένες καθημερινές συνήθειες επιδεινώνουν την κατάσταση. Δείτε ποιες είναι αυτές και προσπαθήστε να τις απαρνηθείτε μια για πάντα.

1. Ο εθισμός στα γλυκά

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα παραπανίσια κιλά και αυτά με τη σειρά τους κάνουν τον οργανισμό λιγότερο ευαίσθητο στην ινσουλίνη – την ορμόνη που μεταφέρει τα σάκχαρα στο αίμα ώστε να πάρουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.

2. Οι ολονυχτίες

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα επίπεδα της λεγόμενης «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη) μειώνονται τη νύχτα, ώστε να μπορούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε. Εάν όμως παραμένουμε σε εγρήγορση τις βραδινές ώρες, για παράδειγμα δουλεύοντας ή παρακολουθώντας τηλεόραση, τα επίπεδα της κορτιζόλης παραμένουν υψηλά και δεν μπορούμε να κοιμηθούμε.

3. Η υπερβολική αγάπη για τον καφέ

Και η καφεΐνη δίνει σήμα στον οργανισμό να παράγει περισσότερη κορτιζόλη, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε. Καλό είναι να περιορίζουμε τις ποσότητες καφέ που καταναλώνουμε σε δύο με τρεις κούπες την ημέρα, κατά προτίμηση πριν τις τέσσερις το μεσημέρι.

4. Η αποχή από τη σωματική άσκηση

Εάν δε γυμναζόμαστε τακτικά, το σώμα δεν παράγει και δεν απελευθερώνει τις ιδανικές ποσότητες ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι χημικές ουσίες που ενεργοποιούν τα κέντρα της εγρήγορσης και της καλής διάθεσης στον εγκέφαλο. Παράλληλα, συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και ενισχύουν την ερωτική διάθεση. Η συστηματική γυμναστική βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερες ενδορφίνες.

5. Οι αυστηρές δίαιτες

Όταν ο οργανισμός στερείται τα λιπαρά, μειώνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα ώστε ο κύκλος της περιόδου να παραμείνει σταθερός.

Διαβάστε επίσης:

Οι ορμόνες που "ρυθμίζουν" τις γυναίκες
Τι πρέπει να τρώει κάθε γυναίκα πριν την περίοδό της
Περίοδος: Δείτε τις αιτίες που έρχεται νωρίτερα ή ακανόνιστα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved