ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Μην υποτιμάτε τον υποθυρεοειδισμό: Συνδέεται με κατάθλιψη, άγχος και ομίχλη εγκεφάλου

Bigstock

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα, που παράγουν ορμόνες στο ανθρώπινο σώμα, επηρεάζοντας τις περισσότερες σωματικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός, το βάρος και τα επίπεδα ενέργειας.

Εκτός, όμως, από τις σωματικές, οι ορμόνες επηρεάζουν και τις ψυχολογικές μας λειτουργίες. Έτσι, μια πιθανή θυρεοειδική διαταραχή μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στην ψυχολογία μας, κάτι που πολλοί υποτιμούν.

Η Eliza Kollerits, ψυχολόγος και θεραπεύτρια τέχνης που ειδικεύεται στην πνευματική υποστήριξη ασθενών με θυρεοειδή, περιγράφει πώς να διατηρήσουμε την ψυχολογική μας σταθερότητα όταν αντιμετωπίζουμε μια διαταραχή του θυρεοειδούς.

Πότε αξίζει να επισκεφτείτε γιατρό

Αρχικά, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι υπάρχουν πολλά είδη παθήσεων του θυρεοειδούς, εκ των οποίων τα δύο πιο κοινά είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός. Αν και δεν υπάρχουν πάντα συγκεκριμένα ορατά σημάδια αυτών των χρόνιων ασθενειών, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν. “Τα πρώτα σημάδια προβλημάτων θυρεοειδούς περνούν απαρατήρητα, καθώς τα συμπτώματα (κούραση, κατάθλιψη ή τριχόπτωση) εύκολα συγχέονται με άλλες ασθένειες, ακόμη και με το καθημερινό άγχος”, λέει Kollerits, η οποία συνεργάζεται με αρκετούς ενδοκρινολόγους και διευθύνει έρευνα για τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών με θυρεοειδή.

Λέει ότι αν βιώνετε επίμονα τα τυπικά συμπτώματα, όπως κόπωση, ανεξήγητη αύξηση ή απώλεια βάρους, απώλεια μαλλιών, δυσκοιλιότητα ή, αντίθετα, διάρροια, ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη ή προβλήματα συγκέντρωσης, αξίζει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό αμέσως. Ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αλλαγές στην ποιότητα ζωής, επομένως είναι ζωτικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

“Η ορμονική ανισορροπία επηρεάζει επίσης την ψυχική μας υγεία. Ο υποθυρεοειδισμός συχνά συνοδεύεται από κατάθλιψη, ομίχλη του εγκεφάλου και άγχος και τα σωματικά συμπτώματα βλάπτουν ακόμη περισσότερο την αυτοπεποίθηση”, εξηγεί η ειδικός, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε καν μιλήσει για τις πιθανές αρνητικές αντιδράσεις από το περιβάλλον μας. Δυστυχώς, είναι σύνηθες να αντιμετωπίζουμε και προκαταλήψεις, πέρα από την καθαυτή ασθένεια, λέγοντας ότι μάλλον είμαστε απλώς κουρασμένοι ή απρόσεκτοι, ότι αποδίδουμε χειρότερα στη δουλειά επειδή δεν μας ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη συζήτηση ή ότι είμαστε τεμπέληδες, όταν η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε λόγω των ορμονών.

Αντιμετώπιση της ασθένειας

Ας υποθέσουμε ότι έχετε διαγνωστεί με νόσο του θυρεοειδούς. Το ερώτημα είναι τι μπορείτε να κάνετε μετά το αρχικό σοκ; "Μερικοί αισθάνονται απογοητευμένοι από τον εαυτό τους και αισθάνονται ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους. Είναι σύνηθες φαινόμενο οι άνθρωποι να κατακλύζονται από τη διάγνωση της νόσου και οι πρώτες αντιδράσεις είναι η άρνηση ή ο θυμός", λέει η ψυχολόγος.

Μιλάμε για άρνηση όταν ο ασθενής δεν θέλει να αναγνωρίσει την κατάστασή του, αναβάλλει ραντεβού για εξετάσεις ή παίρνει ελαφρά τη φαρμακευτική αγωγή. Και δεν είναι εύκολο να αποτρέψεις τον ασθενή από αυτό. Καλό είναι όμως να ξέρεις ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να το αποδεχτείς. Οι ενεργητικές στρατηγικές αντιμετώπισης περιλαμβάνουν τη συλλογή πληροφοριών (κατά προτίμηση από μια αξιόπιστη πηγή), την αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης (π.χ. συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης ομοιοπαθών ασθενών) ή τον καθορισμό νέων στόχων, για παράδειγμα, όταν αντιμετωπίζεται η παθολογική κατάσταση ως “πρότζεκτ”.

Αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν να νιώσουμε ότι επανακτούμε τον έλεγχο της ζωής μας ή τουλάχιστον ελέγχουμε την ασθένεια. Η επαγγελματική συμβουλευτική μπορεί επίσης να μας βοηθήσει σε αυτό, ειδικά όταν πρόκειται για ψυχολογική αντιμετώπιση. “Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για όσους δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής, για παράδειγμα, βοηθώ τους πελάτες να κατανοήσουν την ασθένειά τους, τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης, που μπορούν να τους βοηθήσουν να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους”.

Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη διαχείρισης του άγχους, που είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας, αλλά και την ανάπτυξη του τρόπου με τον οποίο ο πελάτης μπορεί να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τον γιατρό του. Η ειδικός τονίζει επίσης ότι η ιατρική θεραπεία είναι η κύρια θεραπεία για τις παθήσεις του θυρεοειδούς, αλλά ότι ο συντονισμός σωματικής και ψυχικής υγείας είναι επίσης απαραίτητος."Εκτός από την ιατρική θεραπεία, μια σωστή, υγιεινή, ποικίλη διατροφή, άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη μπορούν όλα να οδηγήσουν σε διαρκή βελτίωση. Το πιο σημαντικό είναι να βρει ο καθένας την υποστήριξη που χρειάζεται στον δικό του ρυθμό”.

Ας ζητήσουμε βοήθεια!

Η οικογένεια, οι φίλοι, ακόμη και μια κοινότητα υποστήριξης, όπως μια ομάδα υποστήριξης θυρεοειδικών νόσων, μπορούν να παρέχουν συναισθηματική ασφάλεια που μπορεί να σας βοηθήσει να αποδεχτείτε και να θεραπεύσετε τη νόσο. Όσον αφορά τη θεραπεία μιας διαταραχής του θυρεοειδούς, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Eliza Kollerits, η ιατρική θεραπεία είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για τη θεραπεία παθήσεων του θυρεοειδούς.

Αυτό σημαίνει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, με στόχο την αποκατάσταση της βασικής ορμονικής ισορροπίας. Το επόμενο βήμα είναι μια υγιεινή διατροφή, τακτική, ήπια άσκηση και ψυχολογική υποστήριξη και διαχείριση του στρες, όλα ταυτόχρονα. Τέλος, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή στη διατήρηση των κινήτρων, καθώς οι αλλαγές πρέπει να ξεκινούν από εσωτερικά κίνητρα, όχι από εξωτερική πίεση. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση σε αυτό, αλλά η εφαρμογή των αποφάσεων εξαρτάται από εμάς.

Πηγή: glamour.hu

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved