ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη & μείζων καταθλιπτική διαταραχή: Γιατί πρέπει να τρώτε φρούτα και λαχανικά

Ανάλυση τεσσάρων μεγάλων διεθνών μελετών σε δίδυμα δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έχουν δείξει τα οφέλη από την υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, λίγες έχουν επικεντρωθεί ωστόσο στους 45 ετών και πάνω, ειδικά σε διδύμους.

Η μελέτη, με επικεφαλής το Κέντρο για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου (CHeBA) του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, αξιολόγησε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων επί 11 χρόνια, σε 3.483 διδύμους από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα , αποκάλυψαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη τόσο φρούτων όσο και λαχανικών συσχετίστηκε με χαμηλότερα συμπτώματα κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου.

Η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Δρ. Annabel Matison δήλωσε: «Τα ευρήματα παρέχουν ένα ακόμη επιχείρημα για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σε ενήλικες άνω των 45 ετών».

Οι καταθλιπτικές διαταραχές συμβάλλουν σημαντικά στην επιβάρυνση της υγείας των 55 ετών και άνω και κυμαίνονται από ήπια κατάθλιψη που δεν φτάνει το όριο της κλινικής διάγνωσης, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει την ποιότητα ζωής, έως τη σοβαρή μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Τα άτομα με μείζονα κατάθλιψη παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα προφλεγμονωδών δεικτών και δεικτών οξειδωτικού στρες και μειωμένα επίπεδα αντιοξειδωτικών δεικτών, σε σύγκριση με υγιή άτομα.

Η συν-συγγραφέας της έρευνας και επικεφαλής της Ομάδας Γονιδιωματικής και Επιγονιδιωματικής του CHeBA, Δρ. Karen Mather, αναφέρει ότι οι μελέτες διδύμων παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς προηγούμενων μελετών παρατήρησης.

«Οι δίδυμοι έχουν ίδιο κατά 50-100% DNA και, όταν μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Ένα από τα πλεονεκτήματα των μελετών των διδύμων είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ανεπιθύμητων παραγόντων, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην αρχή της ζωής, που επηρεάζουν τα αποτελέσματα», δήλωσε η Δρ Karen Mather.

Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από διαχρονικές μελέτες διδύμων στις οποίες συμμετείχαν άνθρωποι 45 ετών και πάνω κατά την έναρξη της μελέτης με δεδομένα για την αρχική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, την αρχική κατάθλιψη και για την κατάθλιψη παρακολούθησης.

Ως χαμηλή ορίστηκε η πρόσληψη 0,3 μερίδας φρούτων και 0,5 μερίδας λαχανικών την ημέρα και ως υψηλή η πρόσληψη 2,1 μερίδων φρούτων 2,0 μερίδων λαχανικών την ημέρα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην υψηλή κατηγορία εξακολουθούσε να υπολείπεται σημαντικά των διατροφικών συστάσεων των περισσότερων χωρών.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι μικρότερος από το μισό της συνιστώμενης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψης τουλάχιστον 5 μερίδων την ημέρα», δήλωσε η Δρ. Matison.

«Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η μείωση της βαθμολογίας της κατάθλιψης αν η πρόσληψη αυξανόταν στα συνιστώμενα επίπεδα».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της κατάθλιψης οφείλεται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται επίσης να επηρεάζει θετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και να προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες στον εγκέφαλο.

«Η σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και η πιθανή επίδρασή του στην κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, τόσο της συστηματικής όσο και της νευροφλεγμονής, γίνεται όλο και πιο κατανοητή», δήλωσε η Δρ. Annabel Matison.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved