ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Άγχος και κατάθλιψη: Ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τη σχέση της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, μελέτησαν ειδικοί ψυχολόγοι στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Η καθηγήτρια Linda Kaye από το Πανεπιστήμιο Edge Hill σε συνεργασία με τον καθηγητή Chris Ferguson από το Πανεπιστήμιο Stenson της Φλόριντα και συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Northumbria και το Πανεπιστήμιο Villanova της Πενσυλβάνια, πραγματοποίησαν εκτεταμένη μετα-ανάλυση η οποία διαπίστωσε «μεθοδολογικές αδυναμίες» στις υπάρχουσες έρευνες στον τομέα αυτό.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα 46 διαφορετικών μελετών που διεξήχθησαν σε όλο τον κόσμο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να συνδέουν τη γενική χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Δεν διερεύνησαν πώς συγκεκριμένοι τύποι περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία και δεν υποβάθμισαν τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις του επιβλαβούς περιεχομένου, ιδίως στους νέους.

Η Kaye δήλωσε: «Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν διατυπώνουμε ισχυρισμούς σχετικά με τις επιπτώσεις της γενικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία, ιδίως όταν ενημερώνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επειδή η ίδια η έρευνα είναι αμφισβητήσιμης αυστηρότητας. Συχνά, όταν βλέπετε να αναφέρονται ευρήματα για το θέμα αυτό, τα στοιχεία δεν ευσταθούν.
Δεδομένης της σημασίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι πραγματικά σημαντικό να κάνουμε "σωστή επιστήμη" σε αυτό το θέμα. Υπάρχει μεγάλη δημόσια συζήτηση σε εξέλιξη. Στις ΗΠΑ υπάρχουν νομικές υποθέσεις κατά εταιρειών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, για παράδειγμα, οπότε πρέπει πραγματικά να κατανοήσουμε ποια είναι η βάση των αποδείξεων».

Προέτρεψε τους ερευνητές να αξιολογήσουν την ποιότητα της βάσης των στοιχείων και να είναι πιο αυστηροί στην ανάλυση των στοιχείων.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τον μεθοδολογικό θόρυβο και να εξετάσουμε την εφαρμογή πιο αυστηρών και καινοτόμων επιστημονικών πρακτικών, ώστε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να κατανοήσουμε τις αποχρώσεις του ζητήματος», δήλωσε.

Η μετα-ανάλυση βασίστηκε σε μελέτες από διάφορες περιοχές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, και διερεύνησε πώς διεξήχθη η έρευνα: Ήταν κλινικά ορθή η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων; Ποιος πραγματοποίησε τις αξιολογήσεις (το άτομο, ο γονέας/φροντιστής ή άλλος); Αξιολογήθηκαν όλοι με τις ίδιες μετρήσεις;

Όταν συνδύασαν τα στοιχεία από όλες τις μελέτες, η καθηγήτρια Kaye και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν ότι η επίδραση της γενικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία ήταν σχεδόν μηδενική, ενώ άλλες μεταβλητές, όπως η ηλικία, το φύλο και οι οικογενειακές σχέσεις, είχαν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα κορίτσια είχαν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες από τα αγόρια να βιώσουν αρνητική ψυχική υγεία ως αποτέλεσμα της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Ως επιστήμονες έχουμε την ευθύνη να εξετάσουμε πιο προσεκτικά και άλλους παράγοντες: γιατί χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (για παράδειγμα, για να ενημερωνόμαστε για τις ειδήσεις, να αλληλεπιδρούμε με την οικογένεια και τους φίλους μας;), πώς τα χρησιμοποιούμε (σκρολάρουμε παθητικά μέσα στο περιεχόμενο ή αντιδρούμε ενεργά αλληλεπιδρώντας με αυτό;) και τι περιεχόμενο βλέπουμε (είναι θετικό και ενθαρρυντικό ή αρνητικό και αποθαρρυντικό).

«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να σκέφτονται προσεκτικά τα στοιχεία στα οποία βασίζονται για να επικαιροποιήσουν τη λήψη αποφάσεων, τον τρόπο χρήσης τους και το ποιος τα παράσχει. Εάν δεν πρόκειται για αξιόπιστα στοιχεία, δεν θα οδηγήσουν σε ορθή λήψη αποφάσεων. Ως χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε όλοι μας να σκεφτούμε λίγο περισσότερο για το πώς χρησιμοποιούμε πραγματικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όχι μόνο για τον χρόνο που αφιερώνουμε σε αυτά».

Η Kaye είναι αναπληρώτρια επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Edge Hill. Ο τομέας εξειδίκευσής της είναι η κυβερνοψυχολογία, η οποία αναφέρεται ευρέως στην ψυχολογία της διαδικτυακής συμπεριφοράς. Η έρευνά της διερευνά τον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακοί κόσμοι επηρεάζουν τις καθημερινές μας εμπειρίες και τη συμπεριφορά μας, καθώς και τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να κατανοήσουμε την ανθρώπινη ψυχολογία από τη μελέτη της διαδικτυακής συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Professional Psychology: Research and Practice.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved