ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πηκτίνη: Το φάρμακο για το στρες ίσως βρίσκεται στη φλούδα των εσπεριδοειδών

Ένα λεμόνι την ημέρα, κρατά μακριά το άγχος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η πηκτίνη, η φυτική ίνα που παράγεται από τους φλοιούς και τους πυρήνες των φρούτων και τη βρίσκουμε κυρίως σε πορτοκάλια, λεμόνια, νεράντζια, μανταρίνια, κίτρα, γκρέιπφρουτ, μήλα και κυδώνια, θα μπορούσε να είναι ένα βασικό όπλο στη μάχη κατά του άγχους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η λήψη μόλις 20 γραμμαρίων καθημερινά, ενισχύουν την ψυχική ευεξία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν άγχος.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και το University College του Δουβλίνου, πιστεύουν ότι η πηκτίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική και οικονομικά προσιτή θεραπεία, με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τα αντικαταθλιπτικά.

Πιλοτική μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων πηκτίνης για τέσσερις εβδομάδες, επηρέασε ένα «ευρύ φάσμα κυτταροκινών» - πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος που σχετίζονται με τη φλεγμονή και το άγχος.

«Η επίδραση της πηκτίνης στις βαθμολογίες άγχους σε ανθρώπους, ανοίγει μια σειρά από πιθανές κλινικές εφαρμογές. Δεδομένου του ισχυρού προφίλ ασφάλειας της πηκτίνης, τα συμπληρώματα αυτού του φυσικού πολυσακχαρίτη αποτελούν μια ασφαλή και οικονομικά προσιτή μη φαρμακολογική προσέγγιση για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ψυχικής υγείας των ατόμων που παλεύουν με το άγχος. Επειδή όμως οι επιδράσεις της πηκτίνης δοκιμάστηκαν σε υγιείς εθελοντές, τα ευρήματα αυτά δεν μπορούν να επεκταθούν σε κλινικούς πληθυσμούς και απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για την αξιολόγηση του ρόλου των συμπληρωμάτων πηκτίνης, ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσον παρατηρούνται αγχολυτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και σε ομάδες ασθενών», σημειώνουν οι ερευνητές.

29 υγιή άτομα έλαβαν 20 γραμμάρια πηκτίνης ημερησίως ή 10 γραμμάρια μαλτοδεξτρίνης, που αποτέλεσε το εικονικό φάρμακο.

Άλλα 15 άτομα έλαβαν σταδιακά αυξανόμενες δόσεις - 5g την ημέρα για τις δύο πρώτες εβδομάδες, 10g την ημέρα για την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα και 15g για τις δύο τελευταίες.

Όσοι έλαβαν τη δόση των 20 γραμμαρίων, παρουσίασαν μείωση των προφλεγμονωδών δεικτών και σημαντική μείωση του άγχους.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει σημαντική πτώση στα σκορ άγχους σε ανθρώπους», είπαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved