ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει “το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού” σαν τεστ υγιούς σχέσης

Bigstock

Η θεωρία με “το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού” είναι μια έννοια που έχει κατακλύσει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) και ιδιαίτερα το TikTok.

Περιγράφει το πόσο οι μικρές, στοχαστικές χειρονομίες σε μια σχέση μπορούν να έχουν πιο σημαντικό νόημα από τις μεγάλες ρομαντικές επιδείξεις. Αυτές οι φαινομενικά μικρές πράξεις μπορούν να δημιουργήσουν μια βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση. Αλλά τι ακριβώς είναι η θεωρία για το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού και πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση σας;

Ας εξερευνήσουμε το νόημά της, τι λένε οι ψυχολόγοι σχετικά και τι πρέπει να κάνετε όταν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετικές “γλώσσες αγάπης” στην επικοινωνία σας.

Τι είναι η θεωρία με το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού

Η θεωρία αυτή εξηγεί ότι η αγάπη συχνά επικοινωνείται καλύτερα μέσω μικρών, καθημερινών πράξεων καλοσύνης και προσοχής.

Το όνομα προέρχεται από ένα σενάριο στο οποίο ο ένας σύντροφος ξεφλουδίζει ένα πορτοκάλι για τον άλλον, επειδή γνωρίζει ότι ο/η σύντροφός του δεν του αρέσει να ξεφλουδίζει πορτοκάλια. Αν και το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή χειρονομία, δείχνει φροντίδα, στοχαστικότητα και προσπάθεια: χαρακτηριστικά που ενισχύουν τις σχέσεις με την πάροδο του χρόνου.

Αντί να εστιάζετε σε μεγάλες ρομαντικές χειρονομίες, η θεωρία αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του να δίνετε προσοχή στις προτιμήσεις, τις αντιπάθειες και τις ανάγκες του/της συντρόφου σας. Απλές πράξεις, όπως το να θυμάστε πώς πίνει τον καφέ ή να κάνετε μια αγγαρεία που την αντιπαθεί ιδιαίτερα, μπορούν να δημιουργήσουν πιο ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς.

Τι λένε οι ειδικοί για τη θεωρία με το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού

Οι θεραπευτές σχέσεων συμφωνούν ότι μικρές πράξεις εξυπηρέτησης, όπως αυτές που περιγράφονται από τη θεωρία αυτή, παίζουν ζωτικό ρόλο στις υγιείς σχέσεις. Να γιατί:

  • Συναισθηματική σύνδεση: Οι μικρές χειρονομίες βοηθούν τους συντρόφους να αισθάνονται ότι “τους βλέπουν” και τους εκτιμούν. Το να δείχνετε τακτικά προσοχή στις ανάγκες του/της συντρόφου σας ενισχύει την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική ασφάλεια.
  • Πράξεις αμοιβαιότητας: Οι θεραπευτές επισημαίνουν ότι η συναισθηματική αμοιβαιότητα είναι το κλειδί σε αυτήν τη θεωρία. Και οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να κάνουν αυτές τις μικρές χειρονομίες ο ένας για τον άλλον. Αφορά την αμοιβαία φροντίδα, ακόμα κι αν ένας σύντροφος δεν απολαμβάνει ιδιαίτερα το... το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού.
  • Δυναμώνει τους δεσμούς: Αυτές οι πράξεις, αν και μικρές, βοηθούν στη δημιουργία συναισθηματικής οικειότητας. Οι τακτικές, στοχαστικές χειρονομίες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν μια σχέση από τις σπάνιες μεγαλειώδεις εκδηλώσεις στοργής.

Ωστόσο, αν και οι θεραπευτές ενθαρρύνουν τέτοιες μικρές χειρονομίες, υπενθυμίζουν επίσης στα ζευγάρια ότι αυτές οι ενέργειες πρέπει να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης βάσης σεβασμού, επικοινωνίας και κοινών αξιών.

Τι να κάνετε εάν εσείς και ο/η σύντροφός σας έχετε διαφορετικές “γλώσσες αγάπης”

Η θεωρία με το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού συνδέεται στενά με την έννοια των “γλωσσών αγάπης”, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τον δρ. Gary Chapman.

Οι γλώσσες αγάπης περιγράφουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι δίνουν και λαμβάνουν αγάπη:

  • Λόγια επιβεβαίωσης
  • Πράξεις υπηρεσίας
  • Λήψη δώρων
  • Ποιοτικός χρόνος και
  • Σωματική επαφή

Τι γίνεται όμως αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε διαφορετικές γλώσσες αγάπης; Δείτε πώς να το χειριστείτε:

  • Επικοινωνήστε ανοιχτά: Συζητήστε το πώς ο καθένας εκφράζει και λαμβάνει αγάπη. Εάν η γλώσσα αγάπης του/της συντρόφου σας είναι το σωματικό άγγιγμα, ενώ η δική σας είναι πράξεις υπηρεσίας (όπως το ξεφλούδισμα ενός πορτοκαλιού), μιλήστε ανοιχτά για το πώς μπορείτε να εξισορροπήσετε αυτές τις εκφράσεις, για να καλύψετε ο ένας τις συναισθηματικές ανάγκες του άλλου.
  • Μάθετε και προσαρμοστείτε: Κάντε μια προσπάθεια να ασχοληθείτε με τη γλώσσα αγάπης του συντρόφου σας. Ακόμα κι αν δεν σας έρχεται φυσικά, το να δείχνετε ότι είστε πρόθυμοι να μιλήσετε τη δική του/της γλώσσα αγάπης, δημιουργεί εμπιστοσύνη και σύνδεση. Για παράδειγμα, αν εκτιμούν τον ποιοτικό χρόνο, χαρίστε αδιάκοπες στιγμές για δραστηριότητες που τις κάνετε μόνοι οι δυό σας.
  • Βρείτε κοινό έδαφος: Ο συμβιβασμός είναι κλειδί. Δεν χρειάζεται πάντα να εκφράζετε την αγάπη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά η εύρεση μιας μέσης λύσης μεταξύ των δύο γλωσσών αγάπης μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας. Συνδυάστε την προτιμώμενη σωματική επαφή του ενός με τη γλώσσα αγάπης των πράξεων υπηρεσίας του άλλου, για να δημιουργήσετε ισορροπία.
  • Να είστε υπομονετικοί: Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε σε διαφορετικές γλώσσες αγάπης, επομένως η υπομονή είναι ζωτικής σημασίας. Να θυμάστε ότι οι σχέσεις έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη και την κατανόηση, η οποία περιλαμβάνει το να μάθετε να εκτιμάτε ο ένας τις εκφράσεις αγάπης του άλλου.

Συχνές Ερωτήσεις

"Μπορεί να εφαρμοστεί η θεωρία με το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού στις φιλίες;”

Πράγματι, η θεωρία της φλούδας πορτοκαλιού ισχύει και για τις φιλίες. Μικρές πράξεις στοχαστικότητας -όπως να θυμάστε το αγαπημένο σνακ του φίλου σας ή να προσφέρετε βοήθεια σε μια εργασία- μπορούν να ενισχύσουν τον δεσμό σας και να δείξουν εκτίμηση.

Σύνοψη

Η θεωρία με το ξεφλούδισμα του πορτοκαλιού δείχνει ότι η αγάπη εκφράζεται συχνά στα μικρά πράγματα: σε αυτές τις μικρές, στοχαστικές χειρονομίες που επικοινωνούν τη φροντίδα και την προσοχή. Είτε είναι να ξεφλουδίσετε ένα πορτοκάλι, είτε να φτιάξετε έναν πρωινό καφέ ή απλά να βοηθήσετε σε μια εργασία που δεν σας αρέσει, αυτές οι πράξεις μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη σχέση σας.

Πηγές: verywellmind.com, time.com, today.com, kmatherapy.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved