ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα σημάδια ότι ένας άντρας έχει κατάθλιψη – Πώς να βοηθήσετε

Bigstock

Η κατάθλιψη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά η κατάθλιψη στους άνδρες συχνά δεν αναγνωρίζεται και παρεξηγείται σε κοινωνικό επίπεδο.

Οι άντρες μπορεί να εκφράζουν την κατάθλιψη διαφορετικά από τις γυναίκες, οδηγώντας σε αποτυχία διάγνωσης ή ανεπαρκή θεραπεία.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε γιατί η ανδρική κατάθλιψη συχνά δεν αναγνωρίζεται, τα σημάδια και τις αιτίες της και πώς μπορείτε να υποστηρίξετε τους άνδρες, που παλεύουν με το άγχος και την κατάθλιψη. Παρέχονται,επίσης, συμβουλές στους άνδρες για να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις ψυχικής υγείας.

Γιατί η κατάθλιψη στους άνδρες συνήθως δεν αναγνωρίζεται

Η κατάθλιψη στους άνδρες συχνά παραβλέπεται λόγω των διαφορετικών κοινωνικών προσδοκιών και στερεοτύπων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Πολλοί άνδρες είναι “εκπαιδευμένοι” να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και να εξισώνουν το να είναι κανείς ευάλωτος με την αδυναμία, γεγονός που τους οδηγεί να κρύβουν τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους με συμπεριφορές, όπως η επιθετικότητα και η κατάχρηση ουσιών.

Επιπλέον, ένας άνδρας είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσει βοήθεια ή να παραδεχτεί (πρωτίστως στον ίδιο του τον εαυτό και έπειτα στους γύρω του) τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την αναγνώριση της κατάθλιψης.

Συμπτώματα ανδρικής κατάθλιψης

Η κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά από ότι στις γυναίκες. Μερικά βασικά συμπτώματα είναι:

  • Ευερεθιστότητα ή θυμός: Αντί να δείχνουν λυπημένοι, οι άντρες μπορεί να θυμώσουν ή να γίνουν επιθετικοί.
  • Συμπεριφορές ανάληψης κινδύνου: Οι άνδρες με κατάθλιψη μπορεί να συμμετέχουν σε επικίνδυνες δραστηριότητες όπως η αλόγιστη οδήγηση, η κατάχρηση ουσιών ή το σεξ χωρίς προστασία.
  • Σωματικά συμπτώματα: Οι ανεξήγητοι πόνοι, οι πονοκέφαλοι και τα πεπτικά προβλήματα είναι κοινά σωματικά συμπτώματα, που σχετίζονται με την ανδρική κατάθλιψη.
  • Κόπωση και προβλήματα ύπνου: Η δυσκολία στον ύπνο ή ο υπερβολικός ύπνος μπορεί να σηματοδοτεί κατάθλιψη.
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες: Ένας άντρας μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για χόμπι ή κοινωνικές συναναστροφές και να αποτραβηχτεί από δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε.

Αιτίες ανδρικής κατάθλιψης

Η κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να προκληθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων:

  • Ορμονικές αλλαγές: Τα επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, με τις διακυμάνσεις να συμβάλλουν σε καταθλιπτικά συναισθήματα.
  • Στρες στο χώρο εργασίας: Το οικονομικό άγχος, η δυσαρέσκεια για την επαγγελματική ανέλιξη/σταδιοδρομία, η ανεργία και το χαμηλό κοινωνικό status συμβάλλουν σημαντικά στην ανδρική κατάθλιψη.
  • Προβλήματα σχέσεων: Ανεπίλυτα θέματα με τη σύντροφο, οικογενειακές αντιπαραθέσεις με άλλα μέλη στην οικογένεια/σόι και απομόνωση μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αναταραχή.
  • Γενετική: Τυχόν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο να την εμφανίσετε.
  • Κατάχρηση ουσιών: Μερικοί άνδρες στρέφονται στο αλκοόλ ή στα ναρκωτικά, για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψή τους, αλλά αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ψυχικής υγείας.

Πώς να βοηθήσετε έναν άνδρα με κατάθλιψη

Εάν πιστεύετε ότι ένας άντρας στη ζωή σας μπορεί να υποφέρει από κατάθλιψη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσφέρετε υποστήριξη:

  • Ενθαρρύνετε την ανοιχτή συνομιλία: Αφήστε το να καταλάβει ότι είναι εντάξει να εκφράσει τα συναισθήματά του και δεν θα κριθεί γι' αυτό. Το να είστε ένας υπομονετικός ακροατής σε ό,τι έχει να πει, μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά.
  • Προτείνετε επαγγελματική βοήθεια: Ενθαρρύνετέ τον να αναζητήσει θεραπεία ή συμβουλευτική. Βοηθήστε να ομαλοποιηθεί η συζήτηση γύρω από τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
  • Βοηθήστε με υγιεινές συνήθειες: Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα, την ισορροπημένη διατροφή και ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση.
  • Να είστε υπομονετικοί: Η κατάθλιψη μπορεί να πάρει χρόνο για να μειωθεί. Η συνεπής υποστήριξη με την πάροδο του χρόνου δείχνει φροντίδα και κατανόηση.

Συμβουλές για άνδρες που αντιμετωπίζουν άγχος και κατάθλιψη

Για τους άνδρες που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη και άγχος, η υιοθέτηση θετικών στρατηγικών μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων:

  • Ασκηθείτε τακτικά: Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τις ενδορφίνες και βοηθά στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
  • Μιλήστε σε κάποιον: Είτε πρόκειται για στενό φίλο, μέλος της οικογένειας ή θεραπευτή, το να μοιράζεστε τις αγωνίες σας μπορεί να ανακουφίσει τα συναισθηματικά βάρη.
  • Περιορίστε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά: Η χρήση ουσιών μπορεί να προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, αλλά συχνά επιδεινώνει την κατάθλιψη μακροπρόθεσμα.
  • Καθιερώστε μια ρουτίνα: Το να έχετε δομή στην ημέρα σας μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση σκοπού και να μειώσει τα αισθήματα υπερέντασης.
  • Εξασκηθείτε σε τεχνικές επίγνωσης και χαλάρωσης: Ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους.

Σύνοψη

Η κατάθλιψη στους άνδρες μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωριστεί λόγω των κοινωνικών προσδοκιών και των εξειδικευμένων συμπτωμάτων. Η κατανόηση αυτών των σημαδιών, των αιτιών και των τρόπων υποστήριξης των ανδρών με κατάθλιψη είναι απαραίτητη για την προώθηση καλύτερων αποτελεσμάτων ψυχικής υγείας.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε παλεύει με την κατάθλιψη, θυμηθείτε ότι υπάρχει διαθέσιμη βοήθεια και είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη.

Πηγές: mayoclinic.org, healthdirect.gov.au, mentalhealthcenter.com, etterhealth.vic.gov.au, webmd.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved