ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Πεσμένη λίμπιντο λόγω εμμηνόπαυσης: Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γυναίκες

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες των οποίων η σεξουαλική επιθυμία έχει μειωθεί λόγω της εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία βελτίωσε σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση σε μια μικρή ομάδα μεσήλικων και ηλικιωμένων γυναικών.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός πρωτοκόλλου γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας που στοχεύει ειδικά στη βελτίωση των σεξουαλικών ανησυχιών που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της μετεμμηνόπαυσης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Sheryl Green, αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και συμπεριφορικών νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο του Καναδά.

Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων προκαλούν σεξουαλικές ανησυχίες στο 68% έως 87% των γυναικών που βρίσκονται εν μέσω εμμηνόπαυσης ή μετεμμηνόπαυσης, εξηγούν οι ερευνητές.

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα σεξουαλικά προβλήματα, όπως η απώλεια της επιθυμίας ή ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ, είναι περιορισμένες.

Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές ζήτησαν από τις γυναίκες να συμμετάσχουν σε τέσσερις συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας με στόχο τη διαχείριση των σεξουαλικών προβλημάτων που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία λειτουργεί βοηθώντας τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τρόπους σκέψης ή συμπεριφορές που τους προκαλούν προβλήματα στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Ο θεραπευτής βοηθά τους ανθρώπους να διαμορφώσουν νέες σκέψεις ή συμπεριφορές που θα αντικαταστήσουν αυτές που προκαλούν βλάβη, καθώς και σε μεθόδους διαλογισμού και επίλυσης προβλημάτων.

Μετά τη θεραπεία, οι συμμετέχουσες στη μελέτη παρουσίασαν σημαντική βελτίωση σε πολλούς τομείς της σεξουαλικής λειτουργίας, της εικόνας του σώματος και της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Είχαν επίσης σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, της κατάθλιψης, του άγχους και της συνολικής υγείας τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Όλες οι συμμετέχουσες δήλωσαν ότι ήταν πολύ ικανοποιημένες με τη θεραπεία και ότι τις βοήθησε να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

«Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι αυτό το είδος θεραπείας οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις σε διάφορους σημαντικούς τομείς σεξουαλικών ανησυχιών και ελπίζουμε ότι αυτή η μελέτη θα αποτελέσει τη βάση για μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές στο μέλλον», δήλωσε η Green.

Οι ερευνητές παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στο Σικάγο.

Πηγή: healthday.com

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved